Sunday, August 22, 2010

Nasi Tomato Ayam

Ni menu berbuka hari Sabtu semalam....Pagi lepas Aiman pergi bengkel UPSR kat sekolahnya...akak setel keje rumah, pastu keluar dengan hb kul 2 lebih baru balik...shopping2 barang dapur n keperluan raya la sikit....hehee...Balik tu akak sempat wat tiramisu then letak dalam fridge....rehat kejap...Kul 5 baru start masak pulak.....Akak just wat nasi tomato ayam jek....senang keje, masak ayam merah tomato dan buat acar timun mentah sikit...cukuplah tu! Hari ni pulak Aiman bengkel lagi tp balik awal sikit....Pagi tadi bz sikit, xdan nak letak entry...akak wat kukis la pg tadi..ingat nak wat 2 jenis, x dan...keluar lagi bawak Aiman pulak cari pakaian dia...dah xda masa dah, next week nak balik kampung pulak...heheee...Layan la dulu nasi tomato ayam ni yea....resepi amik dari TryMasak. Ringkas dan sedap...

makan dengan Ayam Merah Tomato (nnt akak letak resepi yea)..

NASI TOMATO AYAM
Sumber: TryMasak

Bahan:-
  • 2 cawan beras basmathi - dibasuh dan direndam 5 - 8 minit
  • 1 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan susu cair (akak letak susu segar)
  • 1 keping dada ayam - didadu kecil
  • 4 ulas bawang puith
  • 2 inci halia
  • 1 biji bawang besar - dibelah 4
  • 1 biji tomato - didadu kecil
  • 4 biji buah pelaga
  • 4 kuntuk bunga cengkih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu kecil seruk jintan putih
  • 2 sudu besar tomato puri
  • sedikit kismis
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • sedikit daun pudina - diracik kasar
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • sedikit garam
Cara Memasak:-
  1. Kisar hancur halia, bawang besar dan bawang putih bersama sedikit air.
  2. Cairkan minyak sapi dan tumis rempah ratus (kulit kayu manis, pelaga dan cengkih) hingga naik bau.
  3. Masukan tomato, ayam dan tomato puri. Kacau dan masak hingga ayam empuk.
  4. Curahkan susu cair, air, bahan kisar.
  5. Masukkan daun pandan, daun pudina dan sedikit garam. Kacau rata dan biarkan mereneh.
  6. Masukkan beras dan masak nasi seperti biasa. (*akak masak step 2 - 5 dalam periuk nasi elektrik atas api dulu dan bila kuah mendidih, akak alihkan ke dalam rice cooker). Biarkan nasi masak dan kering.
  7. Bila nasi mula kering, masukkan kismis.
  8. Apabila nasi masak, kacau rata perlahan-lahan supaya bahan semua sebati. Biarkan nasi benar-benar masak.
  9. Ceduk nasi dan taburan dengan bawan goreng(*akak x buatpun bawang goreng..hehe). Enak dinikmati bersama ayam masak merah.
acar timun mentah...

9 comments:

Mat Gebu said...

Waaaaa...nasi tu satu hal, itu rojak..adoii tekak tak sehat ni sedap kan pekena tuu...keji leerr

Ena said...

SALAM KAK..
SEDAPNYA NASI TOMATO TU.. TERINGIN PULAK SY NIE.. NAK KENA CUBA JUGA NIE.. ;d

MX said...

sedapnye nasi tomato tu...
nk rase sket...
hehehe

ijan said...

Uish mujur dah berbuka ni... kalau tak gastrik lagi ler nampak nasi tomato kak ummi ni...hehe

mas said...

salam kak ummi, sedapnya nasi tomato...peberet family mas tau...nnti nk try resepi nasi tomato ni pulak la...

Yan said...

ALLAH..pg2 tgk recipe akak ni, terliuq lak

Kerull said...

Salam K.Ummi..wah nasik tomato dan eksesorinya..meriah sungguh..terliur plak..hu hu hu

ain said...

hmmm...nak bat ns tomato gak la nanti.hihi

umu husayn said...

mesti try ni