Monday, August 16, 2010

Puding Karamel - Kegemaran Najwa

Selamat petang semua....Okaayy ni just nak tayang je la yeaa...dah licin pun semalam dikerjakan dek Najwa nih....Puding Karamel mmg her most favourite pudding la....Sampai je ke rumah subuh Jumaat kelmarin, sebelum akak pergi kerja dia awal-awal cakap dia balik sebab nak mintak akak watkan puding ni untuk diaaa.....alalaaa ciannya...jauhnya laaa rasa x berbaloi...Kebetulan dia xda kelas hari Jumaat tu...so Khamis malam dia bertolak la dari stesen Kangar....sian anakku..! Tp mmg dia puashati sangat2 dengan puding nih....kebetulan akak buat kali ni menggunakan resepi dari dapur Raidah, mmg tip top uuuu!! X manis sangat, sedang2 elok jek lembik2 gitu adunannya sebab tidak menggunakan tepung kastad langsung...pergghhh!! Akak tuang dlm 1 loyang bulat 7 inci, 1 loyang 4 inci....konon takut penuh sangat, rupanya rendah sikit...Xpa next time leh letak terus dlm 1 loyang....Apapun, tekak akak x dapat menipu akan kesedapannyaa....silalah cuba resepi nih!

PUDING KARAMEL

Bahan-Bahan:

Bahan untuk puding:
  • 6 biji telur
  • 1 tin susu sejat
  • 1 tin air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 sudu teh esen vanilla
Bahan untuk sos caramel:
  • 1/2 cawan gula pasir
  • Sedikit air

Cara penyediaan (sos caramel):

Panaskan gula dengan sedikit air di dalam loyang hingga gula cair dan bertukar warna kuning keemasan.

Penyediaan puding:

  1. Pukul telur sehingga kembang.
  2. Setelah itu masukkan gula.
  3. Kemudian masukkan susu sejat dan air.
  4. Masukan adunan ke dalam loyang sos(caramel) dan kukuslah selama 25 minit.
  5. Bila masak, sejukkan sebentar dan simpan di dalam peti sejuk.
  6. Bila dah betul-betul sejuk, baru keluarkan dari acuan.
    Sedia utk dihidangkan..

* Semasa mengukus, ikat tutup kukus dgn kain supaya wap tidak masuk ke dlm puding.
Nota - Kalau nak nampak tebal sikit kukus dlm loyang bulat 7 inci.



13 comments:

emy/mamasuri said...

oh kak..
ni feveret hubby sy..
resipi sy lain skit..
tp ingat nak cuba resipi akaklah...

Kerull @ Kay Enn said...

Salam K.Ummi,terliur menengok puding karamel tu..hu hu nak buat tak reti..

Yoa Ngadenin said...

kak, wat gula hangus tu letak air ke? sbb penah buat letak air tapi smpi sudah tak hangus2 pooon..huhuuu

WanYgBest said...

salam kak ummi,

tmpg tnya, 1 tin susu sejat tu brapa ml ye?

ME said...

fav my daug .. minta izin copy resepi yek

Rinnchan said...

Oleh kerana puding caramel ini nampak sangat sedap, maka Rinn nak bagi Award kat Kak Ummi. Sila amik kat gobok Rinn ya. Plus ada sikit tugasan, tolong layan sekejap..tq daun keladi.

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

terima kasih kak, bg idea nak buat juadah berbuka esok...

Yan said...

tergugat iman kalau tgk tgh posa ni kak..

Cath J said...

My fav... harus di coba.. :)

Sari Yusa Ibrahim said...

anak kita pun dah brp kali mintak.. tak terbuat2 .. heh

♥t!fana^crEw♥ said...

woww...my favo ni...heheee....nice! ;)

ummi said...

Emy/mamaSuri -
Aah mmg puding karamel ni leh kata semua org suka...dan resepi pun akak ada try byk versi daaahh..yg ni best x letak tpg kastad, lg spongy..

Kerull -
Loooh senang je tuh..ada resepi tepek dah tuuu...try la eh..nak beli mmg mahal kan, pastu blm tentu sedap dan terjamin kebersihannya kan..

Yoa Ngadenin -
Owh kalau 1/3 cawan gula tu..letak air dlm 2 - 3 sudu besar jek..masak atas api perlahan eh..kacau selalu sampai kekuningan coklat sikit..jgn hangus dah..k.

Wan -
Akak guna susu sejat Ideal Nestle tu..alaa x igt brp liter...standard size je kan tin dia tu...xda yg kecik or lg besar.

Me -
Silakan silakan Me...selamat mencuba yea..

Rinnchan -
Wahahaa...Rin bg tugasan apa pulak bln2 pose nih...keje kat rumah melambak x siap..hehee..thanks atas ingatan ya Rinn..insyaAllah akak cari masa buat nnt..hehe

Naimatul -
Hehee..senang n sedap sangat puding karamel kan..semua suka!

Yan -
Hehee..sabor Yan sabooor...hehe

Cath -
Ha, cuba jgn x cuba Cath..senang je pun..

Sari Yusa -
Looohhh siannya budak2 nak makan..pi buat cepat la Sari..aiiseeyy..hehee..akak xleh dgr kalau budak2 nak makan nih..haha

Tifana -
Jom buat...! hehe..

Aimi Fadlini said...

akak , if gune 4 telur je jadi x?