Tuesday, August 3, 2010

Vanilla Muffins

Weee..asyik x sempat jek nak letak entry....cadang semalam nak letak, aleh2 ada family bapa saudara (Ayah Ngah) datang ke rumah untuk urusan anak dara dia lapor diri dapat kerja...Balik je rumah, masuk dlm rumah x sampai 5 minit, diaorg sampai...So jamu air n muffin ni sementara akak masak kat dapur untuk dinner. Akak sempat masak lemak tempoyak ikan lampam (*abah bagi hasil kolam masa singgah kenduri hari Ahad baru ni). Bapa saudara n family ni tdo rumah akak semalam...so malam td x on9 lgsung ler...Pagi tadi baru sama2 keluar rumah masa akak nak gi ofis...sempat goreng nasi je kat diaorang....hehee...So layan dulu resepi akak ceduk dari my beloved MamaFaMi yang terror bab meroti, mengetat, memafin n mendeko bagaiiii....Thanks Ma, sedap...Muffin ni sebenarnya akak buat hari Sabtu baru ni. Balik dari kenduri bancuh adunan dan bakar pastu sempat tapau satu "tipuware" untuk Kak Liza masa demo di Kuantan hari tuh...hehee...lepas demo kak Liza belasah 2 3 ketuiii, kak Liza kata sedap, hehe..ke lapor sgt x tau laa..hehe...Tapi memang sedap la pada tekak Ummi...dibiar semalaman, lg sedap, moist jek n x berapa manis....sedap, sedap...Ok Ma, nak C n P je la yea...x kuasa tul nak translate...

VANILLA MUFFINS
Source : Diana Rattray @ AboutdotCom
Makes about 2 dozen muffins.


Ingredients :

4 cups flour
2 cups granulated sugar
1 tablespoon plus 2 teaspoons baking powder
1 scant teaspoon salt
2 cups milk
2 large eggs
1 tablespoon vanilla extract
8 tablespoons butter, melted

Method :

In a large bowl, combine the flour, sugar, baking powder, and salt. In a small bowl, whisk together the milk, eggs, melted butter, and vanilla. Pour milk mixture into the dry ingredients; mix all ingredients thoroughly. Spoon into greased or paper lined muffin tins and bake at 400° for 20 minutes.

ter"over" baked sikit tuu..hehee...tp maintain gebuss dan sedap...

10 comments:

hijriah said...

salam kak ummi,

400 degree ka? tingginya oven saya x sampai.

Ummi said...

Hijriah -
Wkmsalam..aah tu dlm degree Fahrenheit tu rasanya, kalau dalam degree Celcius akak set 180 degree Celcius jek...hehehe

ain said...

salam kak ummi...sy ada plan gak nak buat vanila muffin ni tp dapur masih cuti2 msia lagi.adehh!!!

Noorma Ismail said...

salam akak..bestnyer muffin...lama dh tak buat...serik sbb selalu keras hasilnya...

MAS ( DUNIAKU ) said...

wah kak ummi..memuffin yer..nampak gebu la...mas nak 3 ketoi...

Mat Gebu said...

Wowww..gebunya..tembammm...

ummi said...

Ain -
Wkmsalam..xpa, nnt rasa nk try boleh try bila free Ain, kan..

Noorma -
Wkmsalam..loor ya ke...try lg..mana tau kali ni menjadi..eh.

Mas -
Hehee..aah perasan x, lama akak x wat muffin kan...sedap yg ni Mas..nk bg pun dh abis.

Mat Gebu -
Weeeyyy, x tdo lagi dah kul 2 pagi lebih dah tu...uisssh..ko memerun sampah ke Mat? hehehe..

Yan said...

Nampak gebu betul..kalah mat gebu..

Citarasawan said...

muffin vanila salah stu feveret kakwan

Anonymous said...

Salam, Kak Ummi..saya nak tanya try buat tapi kurang menjadi..adunan muffin ni memang cair ke...time bakar guna api atas bawah ek..