Sunday, August 15, 2010

Ayam Goreng Madras @ Bollywood

Salam semua...semoga diberikan kesihatan yang baik dan semakin baik dalam menjalani ibadah puasa ini....Menu berbuka puasa hari Jumaat kelmarin sebenarnya ni...xdan nak letak entry byk2..masa begitu terbatas, tambahan pulak Najwa dan Abglong pun ada balik...nak kena layan masak macam2 gak la semalam wpun ringkas....dengan kerja rumah lagi laaa...biasalah tu kan..! Okay laaa, ni permintaan abglong and Aiman sebenarnya....makan sekali dengan lauk asam pedas tuh....Balik lunch hour hari Jumaat tu akak masak asam pedas dulu, then perapkan ayam ni...balik kerja petang just goreng aja la ayam ni and goreng sayur sikit...tu jek! Dessert ke kuih ke, mmg xdan nk buat lah kalau hari kerja..huhuuuu...Resepi Ayam Goreng Madras ni akak amik dari dapur Nor @ Secubit Garam dan resepi asal dari dapur Leen Cetusan Selera yang diambil dari majalah RASA...thanks to both of you!

ayam kita semua xda kulit laa..kita mmg buang kulit...hehe

AYAM GORENG MADRAS @ BOLLYWOOD
Resepi asal Dapur Leen/Sumber: dapur Nor

Bahan:-
  • 500 gm ayam
  • 60 gm bawang merah )
  • 60 gm bawang putih ) - dikisar
  • 60 gm halia )
  • 3 sudu makan serbuk kari daging/ayam
  • 2 sudu makan serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk lada putih
  • 4 sudu makan tepung beras
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menggoreng
  • 3 sudu makan dadih/yogurt
Cara-Cara:-
  1. Gaulkan bahan-bahan yang telah dikisar bersama ayam.
  2. Kemudian masukkan bahan-bahan lain kecuali minyak.
  3. Gaul sebati dan perap setengah ja atau lebih (akak perap lebih 3 jam...)
  4. Panaskan minyak, goreng ayam tadi.
  5. Hidangkan bersama sos ataupun dadih.

4 comments:

leen hussain said...

kak ummi naaaakkkkk!!!!...
kita wat sekut raya, jarang masak ler...tapi nengok ayam ni tak boleh jadi ni!....buka oklah, sahur selalu takde selera...

Ummi said...

Leen -
Heheee...dah habis dah Leen...saja buat tayangan amal jek...aah akak pun masa sahur tibai Nesvita jek..huhuu

K.Nor said...

uikk pose2 pun g madras ya.. p cari sari wat raya ke hehehe

mas said...

nampak sedap la ayam goreng madras tu....