Sunday, August 22, 2010

Sambal Tumis Udang Nyonya

Okaayy ni lauknya makan dengan nasi lemak kat bawah tu....Sambal Tumis Udang Nyonya akak import dari dari dapur Mat Gebu...Memang berlainan sedikit bahan-bahan untuk masak sambal udang ni...sungguh sedap...berperisa, tambah di masak pekat2 gitu...enak banget dong!! Mat, time kasih share...akak nk curi resepi ko tu letak sini eh....

SAMBAL TUMIS UDANG NYONYA

Bahan-Bahannya :-)
  • 500 g udang sederhana besar, kupas, cuci dan toskan
  • 1/2 cawan jus asam jawa
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 cawan cili kisar
Bahan Tumbuk Halus :-)
  • 8 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 biji buah keras
  • 2 batang serai, dihiris halus
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci belacan, dibakar
Cara membuatnya :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan2 tumbuk halus hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa, garam dan gula (lebih sedikit), kacau rata dan masak hingga mendidih.
  2. Bila sambal menjadi pekat sedikit, masukkan udang tadi, gaul rata dan masak hingga udang masak dan sambal pekat sedikit. Sesuaikan rasa dan jika kurang masin, tambah garam. Angkat dan hidangkan bersama nasi lemak nyonya....Akak makan dgn nasi lemak biasa2 jek, cuma menggunakan beras basmathi....hehe


6 comments:

izahdaut said...

sedapnya nampak udang nih..nak cube la nanti kak ummi..maceeh

mas said...

betul tu...sedap la tengok sambal udang kak ummi ni...terliur dah ni..

ijan said...

Salam Kak Ummi,
Wah masak nyonya lagi... sedappppnye nampak!!!! lambat lagi kitorang nak berbuka ni..huhuhu

Mat Gebu said...

Keji....psttt baru rembat 2, semalam..hahaha, sempat lagi tu walaupun rupa huruhara..

Ummi said...

Izah -
Memang kalau dah namanya dari dapur CMG, sure sedap, xyah byk fikir pi je masak..heheh

Mas -
Hehee, sambal udang nyonya Mat Gebu..hehe..Nyonya ke Baba Mat Gebu? wakaka...

Ijan -
Waaah tahun ni puasa lama eh..ciannya..sabor eh..

Mat -
Keji eh..alah ko kan sinonim sgt dah dgn nama2 tuh..hahaha. Uiks sempat lg rembat teko..budak nih!

adlin linda said...

Salam..saya baru folo blog ni..maklumla sambil2 nk cari menu berbuka..sume yg di post kat sini sgt menarik..walaupun tak dapat rasa, tp msti tak mengecewakan kan? pasni saya pun nk cuba satu dua resepi yang diberikan..harap2 menjadi!!