Thursday, August 5, 2010

Gulai Tempoyak Ikan Lampam Dari Kolam Abah Kita..

Hari ni penat sikit laaa...ada kursus seharian...balik pun dah malas jek nak masak...hehe...kita beli nasi lemak jek untuk hb and Aiman...Aiman x kesaaahh...Akak lak ish letih2..gataii pulak nak membaking...godek2 lak wat kek...Tp entry gulai tempoyak ni akak buat kelmarin masa family pak sedara datang singgah....ikan pulak dapat dari kolam abah...Balik dari kenduri di Temerloh hari Ahad baru ni, abah n anak2 sedara dia yg lain duk melepas air kolam...nak jaring ikan daaa...hb punya teringin nak turun kolam...tp sebab bawak baju sehelai sepinggang jek, so duk melangut jek la kat tepi kolam...Ikan-ikan ni xleh biar lama2 dlm kolam tu...siap nnt dipancing dek budak2 penagih dadah ntah dari mana2 jek....Untuk upah melangut tu..hehee..abah bagi sekor lampam dan sekor tilapia merah...wahahaa..besauu kooo ikan...Hb siap siangkan buang perut sebelum bawak balik Kuantan...sampai kontot ekor ikan tilapia dikerat dek hb..huh, buruknyaaa rupa ikan tu jadinya...heheee...So ni lauknya eh...tanya Mat hari tu..sedap masak apa...dia kata ok la wat gulai tempoyak ikan lampam ni....hehee..Resepi akak campak2 jek eh..xda terung ke..rebung kee....nak cepat..balik smpai depan pagar, pak sedara dah tercegat sampai dulu...hahahaa..Lintang pukang masak petang tu...layaaannnn...

GULAI TEMPOYAK IKAN LAMPAM (My Style)

Bahan:-
  • 1 ekor ikan lampam - dibersihkan, diperap dgn garam n asam limau...cuci bersih, potong 3 bahagian
  • 3 cawan santan (lebihkurang)
  • 2 helai daun kunyit -disimpul
  • 1 keping asam gelugur
  • 2 batang serai - diketuk
  • 4 - 5 sudu besar tempoyak
  • sedikit kunyit serbuk
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Bahan Ditumbuk:- (kemudian gaulkan dengan tempoyak)
  • 12 tangkai cili padi (nak pedas leh tambah)
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 inci kunyit hidup
Cara Memasak:-
  1. Panaskan minyak dalam periuk, tumis dengan api perlahan bahan tumbuk yang digaul dengan tempoyak dan masukkan serai, kacau hingga naik bau.
  2. Masukkan santan dan kacau mesra.
  3. Masukkan ikan dan daun kunyit dan asam keping.
  4. Tambahkan garam secukup rasa dan masak hingga kuah mendidih dan agak pekat.
  5. Tutup api dan hidangkan.
(*Nota - jika ada rebung atau terung telunjuk bolehlah dimasukkan sekali).

memang pekat ledooott kuahnyaa..hehheee..licin pak sedara hentam uuuuu...

13 comments:

Mat Gebu said...

Wawawawaaaaaaaaa....vavavaavavava....Erkkk.....Ooooooo.....Haaaaaa......hehehehe...peeengggg!!!

Ummi said...

Mat Gebu -
Uikksss...udah mcm kena sawan je ko...apasaiiiii??? Mesti tdo kul 4 pg and bangun jam 5.00 pg...hahaha

MAS ( DUNIAKU ) said...

wak kak ummi...sedappnya...suka ikan lampam....masak tempoyak pulak...meleleh air liur...

lina said...

emmmm sedap nyer....kak umi...lg ada kolam ikan....

ady said...

sedap!!!!!!!!!!!!!nya , tapi ikan Ikan Lampam tu ikan apa kak?

Noorma Ismail said...

wow...gulai tempoyak ikan lampam...mesti sedap tu. Tp saya lom pernah buat gulai tempoyak letak santan. Kena cuba ni..salin respi yer kak...TQ

Sally said...

Special la ni kat ummi, bukan sebarang lampan ni..tgk n3 dah tahu..kak ummi ikan kembung boleh tak?..Sally x mkn lampan fresh..tp kalau jadi ikan masin ker, pekasam ker boleh lak tibai..heh

Fakeh said...

Cubalah google tajuk BANGSA MELAYU MENGIKUT ULAMA AHLU SUNNAH WAL JAMAAH, maka akan fahamlah kita tentang hakikat bangsa ini. Dan cubalah google pula tajuk-tajuk berikut agar kita kenal musuh dalam selimut yang mencari peluang dan ruang untuk mengkhianati bangsa ini, iaitu:-

(a) http://www.mediafire.com/?ne2dmyeinzo
(b) Jaringan Wahabbi Sdn Bhd
(c) Jom Kenali Dr Maza & Co
(d) Ahlul Bait Yang Dicerca
(e) Tok Ayah Zid Kedai Lalat
(f) Kuasa Tiang Kepada Cita-cita
(g) 40 Mutiara Hikmat Serambi Mekah

FAKEH KHALIFAH SAKA

Jiya said...

uihhh... fresh dari kolam tuuu!! kompem manis dan sedappp!! erghhhh!!

Uncle Lee said...

Hello Ummi, I got the beautiful scent of your this gulai ikan even disini, ha ha.
I see that serai, I can imagine the wonderful smell.
Ini la da tentu tiga pingan liching, ha ha....

I think if you jemput me datang for dinner, saya puasa dua hari....and wear a lose pair of pants.....
The colour of your dish da tentu tu kunyit. I love the scent of kunyit.
Luckily sini boleh dapat semua ingredients, except the ikan lampam.

I used to fish for this in Pahang wayyyyy back in the '60s.
Ummi, you are good....dangerous too....not to bachelors, to the tummy, ha ha. Lee.

Shereen said...

Kak Ummi,
Your entry ni sungguh tepat masanya sebab I baru saja buat tempoyak!..tapi tak tau jadi tak tempoyak saya sebab I tak pernah buat tempoyak and not sure pun macam mana rasanya tempoyak yang belum dimasak gulai etc.Lagipun I pakai frozen Thai durian.Kalau tak jadi,adoi sayangnya kena buang and kempunan la saya nak makan masak lemak cili padi tempoyak!!Your gulai tu sungguh menggoda!!!I love your blog and find it so useful.I masak Dendeng following your recipe and my family and I makan kat Mt.Ruapehu dalam snow lagi..ala-ala berkelah tapi sejuk sampai menggigil.My hubby and son cakap best sangat the dendeng.Thanks so much for the recipe and other recipes yang I dah try.

Sya Annur said...

ayah sya punya fevret nih! sedapnya... sok blk rmh mak men bolehla buat2 request kat abah carik kat kolam dia :p

hidayahmiamir said...

rindu mau makan gulai masam lagi...1st n last masa datang kat umah tunang dulu...hehehe...