Saturday, August 21, 2010

Nasi Lemak Sambal Udang Nyonya

Salam...hari ni bz sikit, xdan nak update menu kelmarin ni....keluar pi shopping2 sikit...akak x jadi balik kampung sebenarnya sebab Aiman ada bengkel UPSR lak dari jam 8 pg - 3.30 ptg. So tinggal berdua dengan hb jek, kul 11 gitu kitaorang pi ke bandar laa...shopping2 sikit hehehe....Jam 2 lebih baru balik...penatnyaaaa...duit pun banyak habis...huhuuu....Kul 3 lebih akak ke dapur dah buat tiramisu n simpan dlm fridge (*nnt masukkan entry eh), pastu rehat jap, kemas2 barang shopping..hehee....Kul 5 baru masuk dapur semula masak nasi tomato.....Pelik eh, letak sini resepi nasi lemak...Sebenarnya nasi lemak ni menu kelmarin.....makan dengan sambal udang nyonya...nnt letak resepi sambal udang nyonya pulak....letih ni...rasa xleh bukak mata dah...Xyah resepi la nasi lemak ni eh..mcm biasa2 jek...cuma guna beras basmathi...layaannn gambor je laa....

makan dengan sambal udang nyonya...

tempe sira kering dengan ikan bilis

telor rebus baru kuar dr acuan...hehe

9 comments:

Mat Gebu said...

Pstt...kak, acuan telur tu tak de kan yg bentuk rabbit, nak suruh hana cari kan laah..bentuk penyu ke, tak pun dugong..ahaks. sabau jee..

alinac lover said...

la...ada plak acuan ye..bru tahu~

Jay said...

wow...Ummi, this recipe looks amazing...!

ierah_myra said...

kak ummi nak tanye.. mcm mane akak buat tempe sira kering tu yer? sy kalau goreng tempe bile dah sejuk dia x ranggup la..mcm mane yer?tq

mas said...

kak ummi, acuan tu untuk bentukkan telur tu ke...mcm bentuk kat atas tu kan...tak pecah ke telur tu masa masuk dalam acuan tu...

Yan said...

sedapnya tempe sira tu..favorite

Ummi said...

Mat Gebu -
Hahaa...nnt lah nk order acuan rabbit dgn rimau sekali..baru ngam..ahaks! Hana, ko tolong carikan nnt...muahahaa

Alinac -
Aaahh ada...zaman moden la ni semua ada..hehe

Jay -
Thanks Jay, just a simple one! ^_^

Ierah -
Owh dulu akak dah penah letak dah resepi tu cuba seach ek..nnt la akak bg link, insyaAllah...Tempe nak rangup kena potong nipis2 n goreng garing laa..kan.

Mas -
Aaah acuan tu mmg untuk bentuk telor, lepas rebus panas2 tu, kupas kulit hati (jgn pecah telor tu) then terus jek letak dlm acuan tu, press n ketipkan bekas tu.

Yan -
Aaah la kan...akak ratah2 jek tempe tuh..hehe

Sally said...

Salam kak Ummi..patut la bentuk telur tu smcm jer..rupanya..ada acuan..cantik la...hehhe akak pun layan nasi lemak gak bulan pusa ni ya!..Sally dah kena warning ngan husband..nagntuk katanya..hhee

Anonymous said...

kat mana ada jual acuan telur tu??hehehe..berkenan la nak beli...