Thursday, February 4, 2010

Inche Kabin (Ayam Goreng Kari)

Weeeee, apa pasaiii pelik sangat nama masakan ni eh? Inche Kabin, Inciiik Kabin...huk aloooo...bior betuiii...Ooo..Ayam Goreng Kariiii...Ni la akibat menyelongkar dapur orang x tanya-tanya dah...hehe...resepi keturunan Nyonya Peranakan dari Pulau Pinang...eh sana ada keturunan Nyonya Peranakan jugak ya...igt ada keturunan Mamak je..sungguh x tau ni...hehe...Akak cilok resepi ni dari dapur sapa lagi kalau keturunan baba nyonya ni kan, kan... Mat Gebu ler yang selalu menghidangkan resepi dan hidangan nyonya kat dapurnya...banyak yang akak nk try, masa je kurang sempat...Sedap setelah dimasak dengan dua cara....Meh tengok resepi dan style masakannya...Akak wat makan dengan nasi beringin dan sambal sotong...Sedap dan senang nk sediakan...Lunch hour akak balik rumah, sediakan bahan dan terus perap ayam...Balik petang kira dah cukup 3 jam la perap, boleh terus masak....Thanks ya Mat, akak C & P je ler eh...
Bahan-Bahannya :-) (akak buat half dr bahan ni)
  • 4 keping bahagian dada ayam dengan kepak2nya sekali
  • 1/3 cawan rempah kari
  • 200 ml pati santan
  • 1 inci halia*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1 ketul kiub ayam "MAGGI"*(*tumbuk halus)
  • 1 camca besar serbuk cili
  • 2 biji limau nipis, perah jusnya
  • 3/4 camca besar gula
  • 1 camca teh garam

Cara membuatnya :-)

  1. Ayam dibuang kulit dan lemak, cuci bersih, perap dengan garam dan jus lemon selama 15 minit, cuci kembali toskan dan kelar2. Ketepikan.
  2. Satukan rempah kari, serbuk cili, bahan tumbuk, gula, jus limau nipis, santan dan garam. Kacau hingga menjadi pes. Gaul bersama ayam tadi dan perap sekurang2nya 3 jam.
  3. Masukkan ayam tadi bersama2 bahan perap ke dalam kuali, masak dengan api perlahan sehingga bahan2 perap kering dan bersalut pada ayam. Angkat dan sejukkan.
  4. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Biar minyak betul2 panas, masukkan ayam tadi dan goreng hingga senyap (tak de bunyi desiran lagi), angkat dan toskan.
  5. Panaskan kembali minyak tadi dan goreng kembali ayam tadi hingga kuning keemasan, guna api sederhana untuk kali ini....(pada mat goreng macam biasa pun ok!!!) - Akak goreng sekali je selepas masak dalam kuali tu...


6 comments:

Sue @ Nenie said...

Cantiknya kaler dia..Macam menggoda nak wat juga nih..

ain said...

sedapnya inche kabin tuuuu!!!!

WanNo said...

wah.. nampak menyelerakan... ;-)

K.Nor said...

sedapnyer!!!!

Anonymous said...

akak, boleh tanya? cantiklah koleksi pinggan mangkuk akak yg putih tu..beli kat mana dan mahal tak? saya baru pandai dan berjinak2 dgn dapur ni..hehehe

Ummi said...

Sue@Nenie -
Sila la try, ala-ala ayam berempah gitu..tp terasa lg lemak diperap camtu.

Ain -
Tengok je sedap ke Ain..kena try n rasa dulu..hehe

Wan Nor -
Nak buat pun senang tu..hehe

Nor -
Alah buat je Nor, mesti menjilat jari..hehe

Anonymous -
Owh pinggan2 tuh..hehe..byk tempat akak beli, ada order dr blogger Jepun, ada beli di At Home, Eastern Mall Ampang, ada beli kat SSF..bole la survey2 n beli..hehe