Tuesday, February 9, 2010

Roti Paun


Bila tengok ramai yang buat Roti Paun ni akak pun teruja gak la nak buat. Resepi asal dr Rnana (Forum Komuniti Teratak) tp akak cilok dari dapur MamaFaMi ku cayang..tp roti akak ni naik besar gedebak sikit ler, tp maintain gebuss bersarang..x kuasa tul nak wat kecik2, so bila naik, ha, amik nak..hehee..Ni pun buat dua adunan, dpt la 2 loyang...1 loyang bagi kat family adik..1 loyang kita punya lerr..Adik akak cakap, kenyang makan sebiji bun..wahahaa...Thanks to Mama for sharing and promoting this very nice bun....hiiisshh..Bun, Bun ni alergic jek...ada org panggeyyy kita Honey Bun..huhuuu...kalu panggeyyy Lollipop tu syuuuka gak laa..heheee. Ma, kita C n P je kat sini eh..
ROTI PAUN
Source : rnana @ Forum Komuniti Teratak
Ingredients :
  • 1/2 cup luke warm water
  • 1 egg (large)
  • 300 g flour
  • 80 g sugar
  • 20 g milk powder
  • 1 teaspoon instant dried yeast
  • 1/2 teaspoon bread softener
  • 1/4 teaspoon (heap) bread improver
  • 1 tablespoon margarine (*I used butter)
Method : (using Bread Maker)
  1. Pour the lukewarm water into the bread maker pan. Add in egg.
  2. Add in flour, sugar, milk powder, instant dried yeast, bread softener and bread improver.
  3. On the bread maker to Dough setting. (This setting will takes about 1 1/2 hour to finish it's cycle.)
  4. Once the dough is just combined, add in the margarine. Let the BM continue it's process.
  5. After about 1 1/2 hour, remove the dough from the pan and divide to 63g each. Make into round balls and leave to rest for 10 minutes.
  6. Grease a 9 x 9 inch pan with margarine and coat with a bit of flour. Remove the access flour.
  7. Shape the balls again and place them in the prepared tin. Wrap the tin and let the dough prove again. (Actually, according to rnana, the original recipe calls for a 2 hours proving. So I guess, it's a good thing I had forgotten about the dough in the first place! Hahaha)
  8. When the dough is double the size, bake in a preheated oven at 180 C for 20 to 25 minutes.
  9. Once out of the oven, brush with margarine for a shiny effect.
Before and after...the buns look very shiny after brushing with butter...

10 comments:

CT Delima said...

k.ummiiii...kita pun suka makan roti. kalau bole hari2 nak makan roti. tolong buat untuk ct bole hihihihi.

MamaFaMi said...

Hello honey bun sugar pop lollipops... ahakss... tu dah masukkan lollipops sekali ye... aduhai panjangnya nak panggil...

*clap* *clap* *clap* Welcome to the Roti Puan Club. Cuma Mr President je yang lom tahu dah buat ke lom..hehe, sorry ye Bang Rozzan, gurau je. Apa-apa pun, roti ni memang gebu dan enak kan Ummi...

ain said...

teringat roti pound arwah MIL..memang sedapppp!!!!!

Watierman, rmanbkr said...

Salam Ummi..wah menggoda betoi roti tu....eh macam sedap jer bunyi panggilan manja Honey bun...sugar pop lollypops tu....

Ni yg terasa gatai tangan nak menguli lagi ni...!!

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
Besar gedabak atau kecik kemetot tu bergantung pada saiz org yg buat, kalau saya buat lagi lahh, montoksss gebu, pendek kata "membuak2 laaa..hahahaha...

Bakhiah said...

Salam kak umi.. slalul singgah tapi kali ni baru nk tinggal kan comment.. he he.. saya tak de bread maker uli pakai tgn je bole tak?.. pernah try wat roti sekali.. tak jadi lah.. sedih nyer bole tak akak ajar camne nak bakar and uli...

Sue @ Nenie said...

Salam Kak,
cantek betul roti akak ni...montel²....

Harry Potter font said...

wow!
looks so delicious!

K.Nor said...

abis la gulung tikar kedai roti :)

日月神教-任我行 said...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情