Monday, February 1, 2010

Ikan Pari Bakar Ala Nyonya

Ni lah antara menu hari Sabtu yang telah melupakan akak pada diet konon, patutlah x turun2 inci...huh!! Menci tul...apasaiii la sedap sangat ni Mat...Nyesal tau gi selongkar dapur ko..hehehee...Tapi lagi nyesal rasanya kalu x buat nih..hehe!! Huk alaaa...U all tau kan, kalau dah namanya cilok dari dapur Mat Gebu tu, alamat memang nahas la pada sape2 yang berura-ura nk diet, lupakan saja...wahahaa...sungguh menyelerakan...gabungan bahan mmg mantap!!! Ingat kalau makan ni, x sedar nyonya lawa or baba hensem lalu belakang pun...betuuuuuiiiiii akak cakap ni...Sapa belum try, baik lah try...hehe..Akak buat half je dari bahan untuk satu keping ikan pari la eh..

Ikan Bakar Ala Nyonya
Bahan:-
  • 2 keping (500 gm) ikan pari (dipera garam dan asam jawa, cuci bersih dan toskan)
  • 2 helai daun kunyit
  • 2 kuntum bunga kantan - dihiris halus
  • 2 helai daun limau purut
  • 1/2 cawan santan
  • 3 biji limau kasturi - ambil jusnya
  • 2 keping alluminium foil
  • Garam dan gula secukup rasa

Bahan Pes (ditumbuk lumat):

  • 4 camca besar cili kisar (boleh guna 6 - 7 biji lada merah) - akak guna lada merah
  • 8 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci lengkuas
  • 1 hirisan nipis halia
  • 2 biji buah keras
  • 2 batang serai - hiris halus
  • 1/2 inci belacan yang dibakar
  • 1/2 inci kunyit hidup

Cara-Cara:-

  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk lumat tadi hingga harum.
  2. Masukkan santan, daun limau purut, garam dan gula secukup rasa. Masak dengan api perlahan hingga jadi pes.
  3. Matikan api, masukkan jus limau kasturi, kacau rata dan ketepikan.
  4. Bentangkan alluminium foil dan letak daun kunyit di atasnya.
  5. Bahagikan pes kepada 4 bahagian. Ratakan satu bahagian atas daun kunyit tadi, tabur hirusan kantan, letak ikan dan akhir sekali lumurkan satu bahagian lagi pes atas ikan dan tabur lagi bunga kantan. Ulangi proses yang sama untuk satu keping ikan lagi.
  6. Bakar atas bara api dapur arang. Boleh juga gunakan oven...(akak gunakan oven je lerrr pada suhu 190C selama 30 - 40 minit. Pada 10 minit terakhir, akak buka pembalut foil dan bakar dengan menggunakan api atas sahaja untuk sedikit garing..jangan terhangus dah ya)

gandingan menu siap untuk dihidang di meja...sempoiiii je ^_^

10 comments:

Solehah said...

sedapnya kak..boleh cuba ni.

Mat Gebu said...

Ishh...ni makan kat rumah ke hotel 3 suku bintang?..tatarias makanan sikit punya cunn....

ummi said...

Solehah -
Memang sedap pun Solehah, gerenti menjilat jari..try eh

Mat Gebu -
Wakakaa..nsb tukang masak x jadi 3 suku tau Mat, byak tul bahannya..patutlah lupa diet..hehe..Alah, tu ada masa leh la tata rias..kalu xda masa..jawabnya, tata, titi, tutuuuuu...hehe..Mat, thanks for sharing this nice recipe...Akak n abang cukup suka!!!

Uncle Lee said...

Ummi, my mother was a pure 5 generations Nyonya, maybe ada juga some opium smoker or pirates genes, but otherwise a typical Nyonya....
and I still remember she cooked this dish for her favourite son, me. Only one son.
Wa, you brought back tasty memories....

By the way, I love your 'ikan bakar padang, ikan masak ala Jawa and siakap dish....

With a wife like you with a 4th Dan Black Belt in cooking, as well formerly Miss Kuantan, twice,....who needs cinemas or TV? ARHAAAA HAHA.
Hari2 look forward to your cooking, "apa masak malam ni, sayang"?

Kalu dapat bouquet of red roses, apak you masak?
Ha ha.
You stay young, stay beautiful and jagan lupa switch off the oven, Lee.

♥LOVE2COOK♥ said...

Whoaaaa...delicious, marvellous...errr what else can I say??? Nope...let's eat! hehehe ;)

fuzidss said...

anggun terpesona ku melihatnya... memang respect la kat akak..

Watierman, rmanbkr said...

Salam Ummi..kalau gi Kuantan this time..tak nak lah makan kat hotel Grand Continental tu lagi...nak gi cari rumah Ummi lah...yo yo oo jer!

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Ummi..
Menu yang 'sempoi' tapi sedapppppp sehhhh

Jiya said...

jiya suka gak ikan pari bako... tp x penah masak kat sini sbb MIL xnak makan ikan pari. makan tuk sendirik leh la. tak best tadak member nak makan ikan pari. huhuhuhu!

CT Delima said...

k.ummiiii...ct suka ikan pari. tak kira masak apa kita bedal jer hehehe.