Monday, February 22, 2010

Nasi Kebuli

Ni entry masak hari Sabtu sebenarnya....xdan nak update sebab bz duk urus beli barang anak2 and abanglong pun suh hantar balik Ahad semalam, malas nak rebut2 bas "ting tong" la katanya, ya la dekat sgt..hehe..Anak2 akak ni mana yang study dekat, dekat sgt, yang jauh, jauh pulak sampai ke utara nuuu...(*orang lain lg duk sampai oversea tu camne eh...mau runtun la jiwa kan). Tapi akak ni memang ler, asal jauh je hati x tahan, x kira la oversea ke, over river ke..heheh...teruk eh...
K, ni akak masak special sikit la tengahari tu sebab Najwa nak balik dah ke Arau tu..huhuuuu....Sabtu petang, adik ipar ajak makan mee rebus then balik rumah terus Najwa bersiap2 la barang2nya...Bas dari Ktn - Arau jam 9.00 malam...Kesian dia naik bas lama gitu..maunya 10 - 11 jam baru sampai, akak pun x berapa lena tidor la bimbang gak kan...ya la, dia dah selamat sampai jam 7.00 pagi hari Ahad kelmarin, alhamdulillah..weee panjangnya citer..
K, meh la layan resepi dari Tulip ni akak ceduk dari dapur Hana tu...Lepas makan memang kena buli Mat cakap...memang pun, kena buli basuh pinggan..hehee..Thanks ya Tulip n Hana. Akak c n p je la dari dapur Hana..Akak adjust bahan ikut byk mana nasi akak masak...lupa lak nak tabur kismis n bawang goreng masa snap gambor..hehe..Akak makan dengan ayam percik ni, kemudian la akak tampal ayam percik lak eh..xdan..hehe

kalau x silap, asal resepi nasi ni dari daerah K.Lipis, Pahang..ntah laa..akak pn x selidik..hehe

NASI KEBULI

Bahan-bahan:-

  • 900 g beras -basuh dan toskan (akak sukat hanya 4 cawan beras basmathi)
  • 2 biji kelapa parut (akak guna 5 cawan santan)
  • 5 sm halia
  • 1 batang serai
  • 1 helai daun limau purut
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkih
  • minyak ghee utk menumis

Untuk Hiasan:-

  • 2 biji telur (didadar) - akak x buat pun
  • kismis
  • bawang goreng (untuk hiasan)

Bahan giling: (bahan akak kurangkan sikit ikut sukatan beras dan kisar jek)

  • 2 sudu besar ketumbar
  • 1 sudu teh jintan manis
  • 1 sudu teh jintan putih
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 2 sudu teh serbuk kunyit
  • Sedikit garam

Cara Memasak :

  1. Kelapa diperah ambil santan secukupnya untuk masak nasi.
  2. Panaskan minyak ghee,masukkan rempah-rempah, daun limau purut, halia, serai serta bahan giling dan masak hingga naik bau.
  3. Masukkan santan & garam tunggu mendidih.
  4. Masukkan beras dan masaklah hingga tanak nasinya.
  5. Taburkan telur dadar, kismis & bawang goreng diatasnya bila menghidang.
kurang berseri la pulak sbb lupa nak tabur kismis n daun bawang...hehe, dah nak makan baru perasan...

7 comments:

ain said...

cantik nasi akak!!! nasinya panjang2, tak patah!! akak pakai basmathi cap aper ye??

ijan said...

Salam Kak Ummi,
Nasi kebuli pulak dah.. aiseh... kena terai gak ni nanti2..hehee.. lupa lak nak datang semalam bagitau kite dah try nasi mandhi tue.. memang best la kak Ummi... mekacihhh share resipi... mmuahh! kite dah mandi tawww! hehehe. psst, nape gambar kat nasi mandhi dan ayam mandhi kak ummi tak buleh tengok ni? tak kuar la..huhuuh

♥LOVE2COOK♥ said...

Hi Kak, wow Nasi Kebuli is here too! Just saw it at KakAyu's home! Seriously tempting...nakkkk ;)

Mat Gebu said...

salam kak ummi...dari siang tadi saya gossip nasi akak ni, aku nak buat jugak lahh,

Ummi said...

Ain -
Looorr, nasi pun ada cantik keee? Hehe..akak pakai basmathi Faiza Moghul dlm paket jual sekilo2 gitu..mmg beras lebih pjg n sedap tau.

Ijan -
Hehe..nsb ko dah mandi..hehe..aikk gambor x kuar..ke ni ada kes akak kena delete masa nk dptkan balik ruang upload dulu kot..xpa, nnt akak masuk blk gambar..hehe, Ijan try la nasi ni, sedap berempah2 gitu..xdalah terasa sgt pun rempahnyaa...best!

Love -
Haha, maybe we met in our sweet dream, that's y we came out with the same one..haha..Do come over, 2 plates for you, fine?

Mat Gebu -
Aiiih patutlah akak tersedak n terbuang angin sekali, rupanya ada org duk gosip nasi akak ke gosip akak nih? hehee...Ko ni ada je la Mat, pi la masak..hehe

♥ Ummi Hanie ♥ said...

owhh..first time hearing Nasi Kebuli...:)

Easy,Affordable,Gorgeous!

Pink Muslimah waits u there ! ^_^

zurai said...

ceritanya nasi kebuli ni means nasi kebawah duli. nasi hidangan istana untuk santapan sultan. sy pon x pnh try lg walaupon org phg (adoyai, susah ddk di perantauan ni...)