Monday, February 8, 2010

Apam Coklat


Sabtu baru ni terajin sikit wat kuih ni....Lepas je masak PulutOren dan Serunding Daging Basah tu untuk brunch la kiranya...akak menggodek pulak la Apam Coklat ni...Tengok kat dapur Nor Secubit Garam tapi resepi asal oleh Alma dari MyResipi. Mudah dan sedap, kanak-kanak pasti suka....Akak letak jugak chocolate rice sebelum kukus dan sesudah kukus...mmg lebih terasa coklatnya!! Akak buat 2 adunan sebab nak kasi kat anak-anak sedara comeii loteiii tuh...hehe....Copy-paste je dari dapur Nor ya Nor..hehe...Thanks to both of you!
APAM COKLAT by Alma MyR
Bahan:- (kuranglebih 16 biji)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan gula
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan air
  • 1bj telur
  • 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1 atau 2 sudu besar serbuk koko

Cara-Cara:-

  1. Panaskan pengukus yg berisi air hingga mendidih.
  2. Mix semua bahan2 menggunakan mixer atau nak lebih mudah lg boleh gunakan blender.
  3. Masukkan dlm acuan lompang dan kukus hingga masak lebih kurang 10 - 15 minit. Mudahkan...!

# Sedap dimakan panas2. Apam ni rasa dia cam kek coklat kukus. Padat dan moist.

Nota: Yang berlubang2 tu sebab letak choc rice sebelum diukus...kalau nak cantik, tabur choc rice sebaik sahaja diangkat dari kukus, so xdalah lubang-lubang eh...

9 comments:

ros@JMC said...

salam kak ummi sayang, ni kena buat ni, sure anak2 ros sukenye, gebus lembut lah apam coklat tu kak, nak rasa dulu buleh heeheheheee : )

♥ Ummi Hanie ♥ said...

salam ummi..

masyaAllah sedapnya itu apam ! sy mmg peminat apam , nak2 lagi coklat ! anak2 pun sure suke ...
insyaAllah saya nnti nak share resepi apam paling mudah :)

Cantik , Murah , Mudah !!

*pstt..jgn lupe klik link atas ni! :)*

Blogger Jelita said...

nampak menarik je ni.. bahan bahan pon senang nak dapat. thanks for the recipe

JC said...

Kak..mintak apam seringgit hihi...sedap buat minum petang ni..come2 apam nya

ima said...

salam kak ummi...sedapnya tengok apam coklat tu...tak pernah lagi rasa apam coklat ni...

Bakhiah said...

Kak Ummi, saya dah try apam coklat nih.. senang cepat dan mudah.. kukus pakai periuk nasi je.. cam biasa ikut petua kakak semua campur and blend.. tima kasih akak... mmmmuahhhh!!!!

UMILIYA said...

salam..umi..nak copy paster resepi yer tq

Anonymous said...

kak...sye nk try wat apam nie...tp xtaw mcm ne nk agak bhn2 dye...1 cawan 2 bnyak mne..??huhu...

habsahharun said...

salam kak...
mintak izin kopipes resepi ye..
eh dah terkopi dah pun ;)