Thursday, February 11, 2010

Far Breton (Brittany Prune Pudding)


Ni akak x tau la pudding ke atau ala-ala kuih bakar pun ada gak..cuma letak prun..Ada sesiapa yang minat dengan prun boleh lah try resepi prune pudding ni..Tengok namanya mmg terliur je nak try..hehe..Akak cilok resepi ni dari Sini. Not bad...tp anak akak x suka sangat pulak makan prune dalam puding cam kuih bakar gini..hehee..diaorg suka letak dalam puding berkuah koktel gitu...Akak buat malam tadi lg ni...x sempat nk letak entry...sedap makan tang kerak2 gitu..Akak makan bekfes pg tadi dan minum petang...Kalu family x ramai boleh try half batter dulu..banyak satu adunan ni..caserol besauu tu ha...akak C & P je dari blog tu...senang n sempoi jek...
Recipe: Far Breton (Brittany Prune Pudding)
Ingredients:
  • Flour, 180g (Note: rasanya kalau nak lembut lg, boleh reduce sikit)
  • Sugar, 150g
  • Eggs, 4
  • Salt, a pinch
  • Warm milk, 500ml
  • Prunes, 20-25

Method:

1. Grease a baking dish and lightly flour. Scattered the prunes.
2. In a bowl, mix flour, sugar, eggs and salt. Add the warmed milk, mix well.
3. Put in a pre-heated oven at 200°C for 35 minutes. Monitor from time to time.
4. Sprinkle some cinnamon powder before serving if desired. (* akak x letak pun, hb n anak2 x suka)

8 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Alamak! Pudding!!! I want i want! dah abis??? I want still...hehehee ;)

Sedapnyaaaa...drooooooool :D~

MamaFaMi said...

Britney Spears suka kot makan kuih ni... ahakss..

ijan said...

memang nampak macam kuih bakar tuh kak ummi.. cam cedapp je yg meliuk lentuk kt tepi loyang tue.hehehe

ain said...

nama puding pun dah cukup glemer. rasa dia pun mesti kaw la!!!

leeyana-mamadaniel said...

salam k,ummi....
wahhh look yummy lah...
tgk rupa ala2 kuih bakar ya..
nk try wat lah nnti...:-)

fatenton said...

husband faten suka mkn prune..
kena try ni..
weekend ni nak buat 2 resepi dari dapur ummi :)

Sue @ Nenie said...

Kak Ummi nampak sedapppp je pudding ni....

Azita Zain said...

ishhhh...terliur dah ni! sepotong kak ummi...!