Monday, February 1, 2010

Sotong Masala

Ni menu tengahari Sabtu....rajin pulak nak masak2 berpasal...Akak duk tinggal sorang kat rumah sebab hb kena ikut Aiman ke sekolah untuk mendengar taklimat Program Pemuafakatan antara guru dan ibubapa/penjaga mengenai program2 yang akan dijalankan untuk pelajar2 yang akan menduduki UPSR nanti. Menurut surat yang diedarkan memang tertulis hanya salah seorang sahaja daripada ibu atau bapa diminta hadir. Alahaiii, ingat nak jugaklah wat degil nak pergi seklai, dah siap gosok baju segala, Aiman kata x boleh dua-dua pergi, kena salah sorang...cikgu kelas pun pesan camtu..huhuuuu...Last2 hb je lah pergi dgn dia...Emm, xpa laa, boleh setel kerja rumah berbagai dan apa lagi, masak2 la kita...heheee...uiihh pjg lak citer..


Resepi diadaptasi dari buku Senangnya Memasak MAKANAN LAUT Bersama Chef Hanieliza lagi....resepi asal menggunakan udang...tp akak masak sotong sebab udang yang ada kecik jek, nnt x best la pulak, hehe.....Rasanya perggghhh...sedap sungguh gabungan mantap bahan yang simple dan senang dari sifu kesayangan akak nih! Thanks kak Liza, tp Ummi mintak maaf la ada adjust sikit bahan untuk kasi pedas sikit, hehe..xpun Aiman x layan lak...Ok, lenkali Ummi try dengan udang pulak, nak cari udang besoorrr sikit nnt..baru terasa kan....K, meh salin resepi asal.

Bahan A:- (akak masak half dari bahan)
  • 500 gm udang (dibersihkan ) - akak tukar 3 ekor sotong sederhana besar untuk half dari bahan asal - dikerat 1 1/2 inci tebal
  • 2 biji tomato (dibelah 4 atau 6)
  • 3 tangkai daun kari
  • 1/2 cawan yogurt asli
  • 2 tangkai cili merah (dihiris serong)
  • 2 tangkai cili hijau (dihiris serong)
  • 2 sudu kecil serbuk cili (*ni akak tambah sikit nk kasi pedas sikit, terpulang ya..)

Bahan B (dikisar):-

  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 1 sudu besar jintan putih - kisar kering
  • 1 sudu besar jintan manis - kisar kering
  • 1 sudu besar lada putih - kisar kering
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara-Cara:-

  1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang dikisar dan daun kari hingga wangi.
  2. Masukkan udang dan tomato. Kemudian kacau rata (tambah air sekiranya perlu)
  3. Masukkan yogurt, cili merah dan cili hijau. Kacau sebentar dan tutup api.
  4. Sedia dihidangkan....Senang kaannnnn... ^_^

11 comments:

Watierman, rmanbkr said...

Nampak pun sangat menyelerakan Ummi kan???..hrmmm ambik bau kot2 sampai Penang!

♥LOVE2COOK♥ said...
This comment has been removed by the author.
♥LOVE2COOK♥ said...

Laaaa...terdelete plak komen! hikhikhik

Hi KakUmmi, hru there??? Wanna KIV this recipe...sure mouthwatering!

Ur dishes always tempts me! :)

Snowwhite Zone said...

wuaa sy tgh diet ni.. tambahan x mkn lunch lg.. godaan ni...

salam kenal..
leh try resepi ni nanti

ain said...

sedapnya kak ummi. mcm dah terbau2 harum sotong kak ummi ni.

fuzidss said...

sodapnya... malam ni nak cuba resepi ni ya kak .. minta izin ni.. he he

Noorma Ismail said...

akak, dok sorang pun rajin memasak gak yer..kalo saya dh dok sorang, lebih suka wat tahi mata...he,he..apapun, mesti kena copy respi yg sedap ni..thanks akak !!!

dryadadyra said...

yogurt tu utk apa?

ummi said...

Watie -
Hehe..bau dah hilang bila baru sampai kat Ipoh lah Watie..nmpak gaya Watie kena try ler..

Love2Cook -
Hehe..ada2 je Love ya, smpai terdelete lak..This one really nice Love, you better give a try plus dead ez dish..haha..Yours also tempting...ngeeee

Snowwhite Zone -
Thanks for dropping by...emm kalu diet, cuci2 mata je la ya..jgn salahkan akak..hehe

Ain -
Memang sedap Ain...tp kalu amik bau jek x sedap..hehe

Fuzidss -
Ha, silakan try, nnt kasi feedback eh..

Noorma -
Hehe..duk sorang sekejap jek..bila hb n Aiman balik terus je buka tudung saji...hehe

dryadadyra -
Yogurt tu menambah perisa, lemak2 masam berkrim gitu...sedap!

z a t i e said...

salam kak ummi,,yogurt tu bole ganti dgn bhn lain x?

hyazz said...

kak ummi best nyer lauk2 ni...aii dah follow akak dah ni...nnti kak ummi follow aii yer...kita tuka link lak