Saturday, February 6, 2010

Ketam Lemak Cili Padi Dengan Nenas

Salam petang Sabtu semua...duk wat apa tu eh...mesti seronok jalan2 or santai2 dengan family kan...Sorilah entry tertunggak menu jumaat kelmarin...biasalah, akak ni asyik xdan jek..malam tadi lak rasa macam malas jek..sonok je santai2 tengok tv..hehe..tengok citer kat TV2 tu ha, citer lama dah, "Flightplan" lakonan Jodie Foster, dah lama x tengok acting dia....orang putih kalau wat movie, citer dalam kapalterbang pun leh menarik gitu kan, hehe..Okayy layan lah masak lemak ketam ni...dah lama sungguh x masak lemak ketam, asyik2 masak/goreng pedas2 jek...hubby menghirup kuah, terangkat katanya...ni bkn akak kata eh, my hb yang puji...hehehee....selalunya akak masak lemak mmg x penah tumis, just masuk semua sekali kecuali pati santan, then masak jek...kali ni try tumis pulak...so layan resepi akak yang sempoi ni eh..

KETAM LEMAK CILI PADI DENGAN NENAS

Bahan:-
  • 3 ekor ketam (sederhana besar) - kerat yg tajam tu, dibersih dan kerat dua
  • 12 biji cili padi - tumbuk
  • 5 ulas bawang merah - tumbuk
  • 2 ulas bawang merah - tumbuk
  • 1 inci kunyit hidup - tumbuk
  • 3 batang serai - diketuk
  • 1 atau 1 1/4 cawan santan cair (*x perlu byk, air nenas akan keluar nnt)
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 keping (kecil) asam gelugor (kalu nenas dh masam, kurangkan jd 1 kpg je)
  • sedikit serbuk kunyit (optional - jika nk kuning sikit lg)
  • 1/2 biji nenas sederhana masak - dipotong kecil
  • garam secukup rasa
  • 3 sb. minyak untuk menumis

Cara Memasak:-

  1. Panaskan minyak dalam caserol/periuk, tumis bahan tumbuk dan serai hingga naik bau.
  2. Masukkan santan cair dan asam gelugor dan biar mendidih sebentar.
  3. Masukkan ketam dan nenas. Kacau sesekali biar mesra dgn kuah.
  4. Masukkan santan pekat dan garam. Kacau dan biar mendidih sebentar.
  5. Tutup api dan kacau sebentar biar mesra dan kuah tidak berkepala. Bolehlah dihidangkan.

7 comments:

indahhouse said...

salam kak ummi,
sedapnya kak...lama saya tak makan ketam. huhu. rindu. lebih2 masak lemak boh cili padi. skrg ni, lagila kena stop. nak beli, kesian kat Hubby saya.

MamaFaMi said...

Alaaa naper seme orang buat masak lemak je ni... ngences aaa

핑크색의 여인 said...

auntie,besh nyer...nie my fav kowt..=)..da lme xmkn..

ain said...

sedapnya ketam!!! tu hari pi psr malam, jumpa ketam besar2 gak. tp nape ntah tak beli. sampai umah rasa menyesal pulak!!!

JC said...

bestnya kak Ummi lauk ketam masak lemak tu....dah lama tk dpt mkn..sebab hb allergy tk leh mkn ketam

ijan said...

Sedapnye buleh makan ketam... masak lemak cili api lak tu... kalau kite tak mau terangkat dah dari kusi meja makan tuh.hehehehe

Roxanne said...

assalamualaikum kak..

saye nak tnye..ape beza santan cair ngn santan pekat?kenapa santan pekat dimasuk kn kemudian? :)

..baru nak belajar masak..