Thursday, February 18, 2010

Paratha Telor Gulung (Egg Paratha Rolls)

Lagi satu menu fofularrr kat rumah akak...mesti ada stok instant paratha..pastu macam2 leh buat...sesekali lipatkan, sesekali gulungkan dengan apa2 jua...hehee...Ni idea dari dapur Gert tu....kita roll pulak paratha tu eh...tapi akak buat ikut bahan akak laaa...lebih kurang jek...kalu nak sedap lagi leh letak cheese atas paratha yang dah melekat dengan telor dadar tu baru digulung...pretty good with my homemade chicken curry...why not give it a try...then you'll surely love it! Thanks to Gert for sharing this simple and ez dish...


Bahan:-
  • 5 keping frozen plain paratha (akak guna jenama Kawan)
  • 5 biji telor - dipukul sedikit
  • sedikit daun bawang - hiris halus
  • 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
  • sedikit lada sulah
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak zaitun untuk menggoreng paratha
  • beberapa keping slice cheese (jika suka utk dimakan begitu saja)

Cara-Cara:-

  1. Panaskan non-stick pan dan letakkan beberapa titis minyak zaitun dan goreng paratha hingga sedikit garing kedua2 belah. Buat hingga siap dan ketepikan.
  2. Dalam mangkuk lain, campurkan telor bersama bawang, daun bawang, lada sulah dan garam. Kacau rata.
  3. Gunakan pan yang sama tadi, letak sedikit minyak dan tuangkan 3 sudu besar adunan telor, biar adunan membulat dan tekapkan segera paratha yang telah digoreng tadi.
  4. Masak lebihkurang 2 minit dan bila adunan telor telah melekat pada paratha, angkat ke dalam pinggan leper. Buat hingga habis.
  5. Gulungkan terus ketika masih panas. Potong sebesar 1 1/2 inci dan atur dalam pinggan. Hidangkan bersama kuah kari ayam dan sedap dimakan ketika panas2 suam.
Anyone???

8 comments:

♥LOVE2COOK♥ said...

Interesting menu! Nak buat gak...kena beli paratha dulu! For now, tumpang makan kat umah KakUmmi erk! ;)

hani said...

Assalamualaikum..

Selera terbuka lihat cara atur paratha telur anda... mmmMMM lapar pulak!

Nana Aris said...

salam auntie ummi..nana nak resipi kari tu leh tak..tak reti la masak kari..asyik tak jd je..da la cik abg ni ske makan kari..hehe kalau auntie ummie dok dekat2 sni msti nana da dtg umah berguru masak kari ni..thanks ye..

ain said...

cantiknya pratha roll akak!!! suka tengok!!!!

.: Aymy Mustafar :. said...

K ummi, marbeles nya roti pratha tue.. biasa wat tempek telur jer... pasni leh wat gulung lak... :)

Ummi said...

Love -
Haha..senang je Love..won't get any harm..hahaaa..sure you'll like it..

Hani -
wkmsalam wbt Hani..thanks for dropping by..Haha..itu susun atur paling mudah n malezzz jek..apapun mmg sedap..

Nana -
Wkmsalam..haha..muncul jugak dgn blognya yaa..hehe..Ok nk resepi kari ayam, pi scroll kat label Ayam tu eh..rasanya mmg ada my style curry..Kalau Nana duk dekat auntie, kita masak sama2 la, baru best..hehe

Ain -
Looor cantik ker..hehe..sonang je tuh..gulung2 n potong2..hehe

Aymy -
Aah la kan, sesekali tampal, sesekali kita lipat, pastu kali ni gulung lak..hehe

Uncle Lee said...

Hello Ummi, I have never seen roti pratha like this.
Holy Smoke! Sure wish I can have a plate of this for breakfast, lunch too....tentu lichin dua pingan, no problemos, ha ha.
You sure a woman don't grow on trees.
Have fun Ummi, and stay young, Lee.

mizara said...

emm sedapnyer...pandai ummi masak