Ni breakfast pagi Sabtu semalam....yang mudah2 saja..ala-ala western gitu...akak cilok dari dapur Hazila yang dapat resepi ni dari Majalah SEDAP...Akak pun buat ikut mana bahan yang ada jek...thanks Hazila! Akak x la buat ni jek tuk bekfes smlm, makan dengan Easy Peasy Cheese Toast tu..
MASHED POTATO WITH MUSHROOM GRAVY
Bahan A (untuk Mashed Potato):-
MASHED POTATO WITH MUSHROOM GRAVY
Bahan A (untuk Mashed Potato):-
- 2 biji kentang Russet - kupas kulit dan rebus hingga empuk (akak guna kentang biasa je)
- sedikit butter (*akak letak 2 sb untuk 4 biji kentang)
- sedikit susu segar (*akak letak 1/4 cawan untuk 4 biji kentang)
- sedikit garam (optional)
Cara-Cara:-
Lenyek kentang, masukkan butter, susu segar dan garam. Gaul rata dan ketepikan.
Bahan B (untuk Mushroom Gravy):-
- 6 kuntum cendawan shitake (akak guna button mushroom jek)
- sedikit kicap
- 1 labu bawang bear - dicincang
- 1/2 biji tomato - dipotong dadu
- sedikit lada sulah
- 1 sudu makan sos tomato
- garam (optional)
- 1 sosej - dihiris (*akak x letak pun)
Cara-Cara:-
- Panaskan sedikit minyak dalam caserol, tumis baawang besar hingga layu.
- Masukkan tomato yang didadu dan kacau rata.
- Masukkan sosej, goreng seketika dan masukkan cendawan. Kacau hingga cendawan setengah masak.
- Masukkan sos tomato, kicap dan lada sulah. Gaul sekata.
- Masak sehingga kuah agak pekat.
- Letakkan mashed potato di dalam pinggan dan curahkan dengan mushroom tadi.
No comments:
Post a Comment