Monday, June 21, 2010

Sambal Tumis Jejari Ketam (Crabstick) Dan Kisah Anak Daraku..

Okay, ni akak saja lah nak masukkan resepi sambal jejari ketam yang akan makan dengan nasi lemak semalam ni untuk rujukan (*kot ada laaa) orang-orang muda, orang bujang ke, anak2 akak nanti ke...biarpun sempoi tapi bila duk di perantauan ke, jauh dengan family ke...yang senang pun nak kena tanya n rujuk sebab x biasa buat kan...Contohnya, hari ni Najwa plan nak BBQ dengan member2 lama sekolah dia esok kat Telok Cempedak...dengan tak disangkanya dia buat segalanya sendiri2 haaa..pi kedai sorang2 dia, beli ayam 2 ekor, pastu balik dia buat apa tau...siapkan bahan tuk perap resepi Ayam Panggang Ala Kenny Rogers haa...dia dah siap salin segala bahan...Balik rumah kejap tengahari tadi tengok Najwa dah siap basuh ayam dah, pastu duk siang2 bahan segala...now ada la tu dalam besen duk perap dalam fridge. Esok pagi2 dia keluar nak BBQ party....heheee, selamat lah akak...xpun harus akak yang kena tolong...ni terbalik, akak pulak mintak tolong dia basuhkan ayam yg akak beli tuk masak dinner malam ni..hehee...bagus noooo...anak dara sapa la tuuuuu...heheheee...Dia pun x sabar nak dengar feedback dr geng2 dia esok..hehee

Okayyy lah meh layan resepi sambal ni dulu....

SAMBAL TUMIS JEJARI KETAM (CRABSTICK)

Bahan:-
  • 1 paket jejari ketam (dikerat 2 setiap satu)
  • 5 sudu besar cili kering kisar
  • 1 labu bawang besar *
  • 2 ulas bawang putih * (bahan * dikisar)
  • 4 ulas bawang merah - dimayang nipis
  • 1/4 cawan air asam jawa (lebihkurang)
  • 2 sudu besar gula merah
  • 1 sudu besar gula pasir
  • sedikit air (lebihkurang 1/3 cawan)
  • garam secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara-Cara:-
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang merah hingga naik bau dan kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar dan masak dengan api sederhana hingga cili terbit minyak.
  3. Masukkan bawang2 kisar dan masak lagi hingga cili masak kemerahan.
  4. Masukkan air asam jawa, gula merah, gula pasir dan sedikit air.
  5. Masak hingga kuah agak pekat dan masukkan garam. Seimbangkan rasa pedas, manis sambal.
  6. Masukkan crabstick dan kacau perlahan (*takut nnt terlerai isinya). Balikkan sesekali dan masak lebihkurang 3 - 4 minit.
  7. Tutup api dan hidangkan.
makan dengan nasi putih pun sedap..

8 comments:

Mat Gebu said...

waa...pakcik mat tumpang bangga, anak dara rajin..mcm tu laah, esok2 harga hantaran boleh up sikit...tapi kalau dpt cari tauke ladang rabbit okey...batuk2 kak ummi..sabar kak, tauke ladang yeaaa bukan pekerja ladang..hahaha..

Ummi said...

Weee..Mat, amboiiihh dia pulak promote anak dara orang eii...itu hantaran kalau mau letak, bukan ikut harga ladang rabbit, ikut harga ladang ayam tauuu..orang jarang makan rabbit, nnt duit x masyukkk..kalau ayam, hari2 orang makan...tambah2 orang2 gebusss..heheee, xpa, janji "TOKE" bukan "TEKO" ehhh..eja elok2 tauu..kalau kena sampuk Teko, mau kebulur anak dara akak tu nnt..hahahaa, sabor ye Mat, sabor..hehe

Mat Gebu said...

amboihh ni nak kena pantun nihh...

ARNAB GEBU DALAM REBAN,
AYAM JANTAN ATAS BUMBUNG,
AMBOI MOLOT TAK DE INSURAN,
ADA JUGA YANG KENA FIRE KANG!

Hahaha, amponn kak ummi, no heart feeling yea, cuma bergurau saja...selamat hari raya..maaf zahir batin..

indahhouse said...

salam kak ummi,
untung kak ummi, dah ada assistant tu. hihihi

Ummi said...

Mat Gebu -
Okaayyy akak balas pantun eh..Uiihh orang jual kita beli laa..biarpun barga pantun kita x seberapa..huk alaa..

ARNAB MAIN MENYOROK-NYOROK
AYAM BERKOKOK DI DALAM REBAN
SARANG TEBUAN JGN DIJOLOK
TAKUT NNT MERENGSA BADAN...

Hahaa...xpa ko kumpul dulu dosa2 ko tuh..nnt sekaligus akak maafkan bila hari raya, amacam?...wakakaaaa

Indahhouse -
Wkmsalam....assistant tu jadi terlebih rajin bila kena tang bab dia and geng2 dia..kalau dgn maknya ni kena sebut satu2 nak buat apa..hahahaha...anak2 dara sekarang kannn...

izyanty collection said...

kena letak gula merah ek,xpernah letak g sebelum nie.patut le selalu buat pedas semacam je .leh cuba nanti hehe...

Mat Gebu said...

waaa..ada edisi pantun pulak...

TELUR AYAM DI DALAM RAGA,
PECAH SATU TINGGAL LIMA,
KITA DAH SIAP BERJAGA-JAGA,
TAPI KALAU NAK KENA KITA TERIMA..

Ummi said...

Izyanty -
Hahaa..apa2 aje asal boleh makan..kira boleh try je kan..hehe

Mat Gebu -
Uiiiikkkk berbalas tembakan ko ek..akak bagi pantun 2 kerat je laa..haha

"OOOO..KO SIAP BERJAGA-JAGA EII..
NNT AKAK TARAH SEGALA BIAR KO RASA..

Hahahaaaa..adeeehh tiba2 sakit pertu laks!