Tuesday, June 29, 2010

Cupcakes Untuk Anak-Anak Buah

Okayy ni akak nk masukkan entry tertunggak la jugak, sowwyyy la yea...hari sabtu baru ni sebelum ke KL untuk daftar Najiha di Uitm Shah Alam, akak sempat lah menggodek cupcakes pagi tu, mmg niat nak bawak untuk anak2 buah akak tu....jadi xdalah deco apa sangat, x sempat, just wat edible image dan picit je ler buttercream kat tepi2 tuh...bancuh kaler pun ikut stok kaler yg akak sempat beli masa kursus haritu jek...dah belen2 kaler yang tinggal pun..heheee, tunggulah bila cuti duk rumah, akak nk lentok2 jari lg la deco-deco...weekend ni pun akak x duk rumah...nak kena ke Arau pulak hantar Najwa....sian akak kan, kan...heheee...dah la komputer meragam...ni tumpang laptop abanglong lg ni...Najwa tu duk update blog dia..xleh kacau lak..hehe..Okaayyy laayyyaaannn...

Dan untuk resepi cupcakes tu akak cilok resepi dari dapur Maz Ilham Dapur tu haa...Maz lak amik resepi dari Zaiima Nor Masri katanya...(*maaf akak cari link dia kat dapur Maz, xda lak)..asalnya adalah resepi Kek Coklat Lembab Kukus....tp akak bakar tuk cuppies ni, still moist, tp jangan bakar lama sangat, sedang2 elok masak jek...Maz akak C n P je resepi ya...

KEK COKLAT LEMBAB KUKUS ZAIIMA

Bahan-Bahan:
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan serbuk koko - kita guna serbuk koko Van Houten (*akak pun)
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak (*akak guna butter cair ikut Maz)
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum (*akak just guna je tepung naik sendiri)
  • 1 tsp baking powder (*x letak la ni sbb guna tepung naik sendiri)
  • 1 tsp soda bicarbonate(*x letak jugak )
  • 3 biji telur

Cara-Cara:

1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.

2.Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.

3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan . (Maz bakar kaedah waterbath selama 1 1/2 jam dgn suhu 150 C) (*akak bakar je mcm biasa selepas letak dlm acuan-acuan cupcakes selama 15 minit, pada suhu 170C)

TOPPING COKLAT dari Noor Masri (*akak x buat ni, lenkali laa)

Bahan-bahan:

  • 250 g coklat masakan } potong kecil2
  • 1 sudu besar majerin
  • 130 ml double cream atau whipping cream
  • sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional (kita ganti dgn susu pekat)

Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler. Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.


sebahagian yg dah siap..

siap masuk dlm kotak daaahhh..

4 kotak....hehee

9 comments:

jalilah_jy said...

salam ummi
wah dah p belajaq nooh buat c.c weldone laa dah buleh buat...

meh baca N3 ilah pasi sambal hitam pahang ada sikit pertanyaan..utk ummi ahaksss.... layanzzz kalu ada masa yer..hehe...

maz said...

waduh kakkk..dah pnas enjin tu..pasni msti slalu mdko...best kan kak..cntik tu kak bgi org yg bru2 nk bljar pgang nozel mcm kita2ni kan..dah lulus la tu..hehe..kak rspi kek tu kita amik dri Teratak Chetam...nti kita cari linknya ye..

Watierman, rmanbkr said...

Hrmmm dah lama tak buat cuppies....Ummi kita juga akan ke KL & Melaka this weekend....uruskan Along .....belum berjodohan kita!

Wanieyra said...

kak cantiknya.....

Uncle Lee said...

Hello Ummi, your cupcakes are simply outstanding! Love the colours.
Can see you are very creative and artistic too with the pics in the cupcakes.
Never seen any like this before, tetapi how to eat? Makan tu gambar sekali? Ha ha.
Have fun and stay young, Lee.

maicun said...

salam..kak ummi macamana nak buat edible image tu??

Rinnchan said...

Mak aih...jauhnya antar Najwa sampai Uitm Perlis...sorang di S. Alam ya. Along kami ari tu sibuk2 nak ke uitm S.Alam tp kami decide tak payah laaaa. Frust gak buadak tuuu. Last2 kami doa2...dpt Uitm Merbok, SP. Heh heh...dekat bebenor dgn umah. 15min dah sampai. Kita pon senang..dai pon senang. Just in case kalau ada apa2..senang nak jenguk, ye dak ???

hj said...

wah wah kak ummi.. dah start bu cc nampak... baguih la mcm tu... berkat ilmu Linn ngajar.. saya ni yg blom mula lagi.. adooii laa...

Oh Oeya said...

alaaa.. alaaa.. comeiii