Monday, June 21, 2010

Blackpepper Vermicelli With Broccoli

Ni resepi campak2 je yg akak masak petang Sabtu kelmarin, merangkap dinner laa. Makan kul 6.30 petang dah..hehe....nak menghabiskan minced meat dan brocolli tu...sayang pulak nnt akak terlupa masak...emmm, naik kuning lak nnt, masuk tong sampah...heheee....tapi memang licin, budak2 kata sedap. Akak hidang kat family adik yang singgah ke rumah...lepas maghrib baru diaorang balik. Anak adik akak tu makan bertambah-tambah ler pulak, bukan nak puji laa, tp sedap jugak pada tekak akak dan anak2 semua...hehe


BLACKPEPPER VERMICELLI WITH BROCCOLI

Bahan:-
  • 1 paket pasta vermicelli (jenama San Remo)
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 5 ulas bawang putih - cincang halus
  • 400 gm daging kisar - basuh sekejap dan toskan
  • 5 sudu besar sos lada hitam
  • 3 sudu besar sos cili
  • 3 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus/kisar
  • 1 biji lada benggala merah - didadu
  • 400 gm broccoli - dihiris kasar
  • garam secukup rasa
  • sedikit lada sulah
  • 4 sudu besar minyak zaitun
  • keju parmesan - untuk tabur
Cara-Cara:-
  1. Didihkan air secukupnya dalam periuk dan letak beberapa titis minyak zaitun dan sedikit garam. Rebus hingga vermicelli lembut. Toskan.
  2. Dalam kuali, panaskan minyak zaitun dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan dan naik bau.
  3. Masukkan daging kisar dan kacau hingga daging masak dan airnya kering sedikit.
  4. Masukkan sos lada hitam, sos cili, sos tomato, serbuk lada hitam kisar dan lada sulah.
  5. Masukkan garam dan kacau rata.
  6. Masukkan broccoli dan lada benggala, kacau sekejap.
  7. Masukkan vermicelli dan kacau rata-rata dan seimbangkan rasa. Jangan sampai broccoli layu sangat.
  8. Tutup api dan hidangkan dengan taburan keju Parmesan. Sedia untuk dimakan.

4 comments:

Mat Gebu said...

salam kak ummi...hehehe tu lah nampak pun macam sedap..bukan nak puji tapi air tangan akak mmg ada "power"..maklumlah power puff gurl.hehe.

Jiejah @ Iza said...

salam kak ,
mmg sedapppp , saya selalu buat tp w/out parmesan laaa ..saya tekak melayu hehehehe

Watierman, rmanbkr said...

I like!!!! Ummi..kita baru bayar satu hutang kita.....ampun ya...lambat nak gantung award pun lambat...TQ ya!!

Jay said...

Terribly tempting recipe Ummi,
Looks awesome.