Monday, June 21, 2010

Nasi Lemak Dengan Sambal Jejari Ketam (Crabstick)


Menu hari minggu semalam....special request dari anak2 nak nasi lemak...akak malas nak wat sambal ikan bilis...last2 tengok ada sepaket lagi jejari ketam (crabstick) dalam fridge. Lastly, akak buat sambal crabstick laaa...goreng garing ikan tamban kecil2 tu, goreng ikan bilis dan wat telor mata....layaannn...wat sambal pekat-pekat sikit...baru best!!! Ngeeee....sila cuci mata je la eh...kira makan sampai ke tengahari laaa..heheee....banyak kerja rumah nak kena buat lagi pastu! Biasa la kan..

goreng anak ikan tamban ni garing2 dan gaulkan dengan bawang goreng lembab2 gitu...syiookknya...krukk kraakk jek kunyah..

ikan bilis x lupa laaa...

11 comments:

JaSSNaNi said...

salam k.ummi

Sedappp nye sambal... tak pernah try lagi wat sambal jejari ketam ni.. biasa pun nani wat.. masuk dalam sup.. or maggie... hahaha..
terukkan.. baru tau leh wat masak sambal.. bila nampak k.ummi wat..

kuangX3.. kolot tul nani.. :D

suzzsuzie said...

orang yang kreatif..semua benda boleh masak...terliur gak ni...nasib baik dalam fridge ada crabstick...tq ye for sharing..hehe

Watierman, rmanbkr said...

Salam Ummi....tetap menyelerakan....kalau Hubby Watie dapat hidangan cam gitu..dah lupa bawa kita anak-beranak sama dengan dia agaknya!!....Ala Ummi....3hb Hubby Watie ada function....cam mana lah nak jumpa Ummi ni!!

hana said...

akakkkk...kiter nk yg ikan tamban nyer ajerrr... boley takk? ahhh! tak kira nk jugakkk! huwaaa rindunyer dengan tembamm!

hana said...

ayoooooo... tembam mana pulak nih cik bedah woiii! wakakakakaa... amponnn buk ummi! kikikiki

jalilah_jy said...

salam ummi..ilah buat kerabu mangga pasti masukan C.S nie... tapi ilah celur terlebih dulu,, dan potong kecik2.
muahhhh nyummmmyy..
kelakau ilah baca komen ummi dan che mat gebu kat N3 ketam di blog hana..ilah gelak besarrr smpai anak2 heran..hehe
besttt.. lawakkkkk

** atie + aisyah ** said...

salam kak ummi... wah... lain dr yg lain ni.... atie suke sgt crab stick tu.. harus cube ni..

Shereen said...

Hai Kak,
Besok I masak nasi lemak ni since kat NZ ni dah masuk winter and soon kangkong will be out of season.Thank you kak for all the lovely recipes.Banyak dah recipe kakak saya dah cuba and all best-best.

ijayuji said...

Salam kak ummmi!!!! bungkuskan nasi lemak 2 bungkus k, esok eak.. nak sume sekali lengkap pelakon2 dia tu telur goreng jgn masak sgt tau! ikan bilis apa tu yg besor2 tu kasi lebey lk yg kecik2 tu tak mo hihihi... baper sume sekali? masuk buku 888 tau! :D

Azian said...

wah kalau masak sambal crabstick ni tentu anak2 makan berpinggan-pinggan. Good idea kak ummi....tak terfikir pulak kita.......

yan said...

bestnya goreng tamban tu kak...