Wednesday, June 2, 2010

Kerabu Mangga Bersantan

Okaayyy ni baru nak masukkan entry tertunggak 3 hari lepas dah sebenornyaa...terlupa sungguh sebab bz ntah apa2...baru ni perasan tak letak lg entry ni...aiiihhh otak dah kabur tengok roti n ciskek kot..hahahaa...Okayyy xyah mintak la yaa...tengok dan telan air liur je laaa...Kerabu mangga bersantan ni asalnya dari buku Senangnya Memasak KERABU & SALAD Bersama Chef Hanieliza, cuma akak x letak ikan bakar just letak udang kering sangai jek..hehee...ok sedap jgk...akak meratah cukup banyak...pastu bg kat adik ipar semangkuk...Kalau nak buat pandai2 la adjust ikut ahli dlm rumah yeaa...kang x termakan pulak..hehe..Okay lah layan resepi ek..Thanks to Kak Liza...


KERABU MANGGA BERSANTAN (Resepi Chef Hanieliza)

Bahan A:
  • 4 biji mangga muda (500 gm)
  • 1 batang timun (dibuang tengahnya)
  • 1 batang lobak merah
  • 2 labu bawang besar
  • 5 biji cili merah (akak letak 3 biji jek)
  • 3 biji cili hijau (akak letak 5 biji cili padi)
  • Daun salad
Bahan B (untuk kuah):-
  • 1 cawan santan pekat (dr 1/2 biji kelaa)
  • 2 sudu kecil garam
  • 3 biji limau nipis (diambil jusnya)
  • 2 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
  • 1 ekor ikan bakar (diambil isinya)
Cara Membuat:-
  1. Semua sayur disagat, diparut panjang ataupun dihiris halus-halus.
  2. Iakan bakar diambil isinya kemudian hancurkan/tumbuk sikit.
  3. Gaulkan kesemua bahan dengan bahan kuah seupaya rata.
  4. Rasakan masam dan masinnya..
  5. Hidangkan segera.

5 comments:

ijayuji said...

Salam kak ummi! kita org pertama malam2 buta ni jdnyer akak kena serve kita kerabu tu 7 hari 7 malam berturut turut ahahaha... boleh ke??? jarang2 guna santan kan? sedap tak kak? soklan sengal :D

Mat Gebu said...

salam kak ummi, saya org kedua menggedek ke sini, sebelum aku terbongkang membuta..haha, keji kan bahasa...erkk kerabu ni sedap kan, saya pernah try sekali, cuma tak sempat nak tangkap gambar..biasa lah org ngidam mmg mcm tu belum apa2 dahh licin kena makan...hehehe..ngidam tekak okey, bukan ngidam lain...

Mamamya said...

salam kak ummi...sungguh m'goda jiwa btl kerabu mangga nih....lbh2 lagi tgk "pening2 lalat" cenggini mmg sedap makan yg masam2....

NORAIN said...

salam kak ummi...musim exam jarang dpt ziarah blog2 orang lain...kerabu mangga ni nampak sedap sungguh la...ain memang peminat no 1 kerabu mangga...nasib baik kat ukraine ni xde mangga, kalau tak dah lama saya cuba...huhu

kakzie said...

kalau arwah mak dulu panggil kerabu ni bukan kerabu dia panggil pecal mangga...mmg sedap..suka makan gitu jer