Sunday, June 20, 2010

Oreo Cheesecake For My Sisters In KL

Ni just to upload gambar Oreo Cheesecake yang akak buat untuk adik2 akak, Saniah, Fazilah and Norizamin semasa bercuti ke KL hari tu...My sister Illa mintak akak buatkan bila dia ternampak akak post ciskek yang sama kat FB hari tu...hehee...so dengan senang hatinya akak buatkan laaa...dan ramai yang dapat merasa termasuk anak sedara akak (Syarmila) yang belajar di UIA...kalau ikutkan balik kerja hari Rabu tu x larat jugak, tapi kesian pulak kan...tengahari Khamis dah berangkat ke KL...so rasanya dlm tempoh 2 minggu lepas akak dah 3 kali buat ciskek la eh....huk aloohhh...so layan gambar je la eh, sori ciskek tu sememeh jek potongannya, sebab xda air panas dah nak celup pisau dulu sebelum potong tu...Kalau nak cuba tengok resepi kat Resepi I dan Resepi II okay....Yang ni akak buat resepi II (resepi Kak Wan). Cuma lepas tuang adunan semua tu..akak aturkan kepingan oreo diatasnya dan bakar.


9 comments:

ummu_hanis said...

ahaks... teringinnye nak makan...

Ibu Mifzal Arsyad said...

aduhai..leleh air liur ni..

Mat Gebu said...

kak ummiiiiiiiiii...kenapa dikau goda2 ku dengan ini benda...aku tak relaaaaa... tauu..tapi kan nak kena terai jugak ni.

J41 said...

Kak ummi.... krimcis dah bli tp x terbuat lg.... tgh cri hari yg baek punye....

leen hussain said...

salam kak ummi...lamanya nak menerai yg ni...adoiyai..naik lagi berat aku kak...heee...nanti nak try gak...geram nengok oreo tu..

DJ BAKERY said...

salam ummi, nak tanya la..kalau oreo cheesecake ni kita x bakar using water bath method, boleh ke?meaning, bakar cam biasa dlm oven je..

Ummi said...

DJ Bakery -
Wkmsalam...emm rasanya kalau x bakar cara water bath, takut lapisan bwh jadi terlalu keras dan kering...apasai xnak guna cara water bath..x susah pun kan...lapisan jd lembut dan x la keras sgt ke nnt..

Anonymous said...

Salam..nak tanya sket..selalu pakai chesse brand aper..kalau kat kuantan, kat mane tempat nak beli..nampak mcm sedap je kek akak ni..baru nak blaja wat kek cheseee... -ckin-

Anonymous said...

salam. Hai kak, saya dah cuba tapi nape saya punye kek xnampak berapa putih sgt? mcm dah kelabu2 gitu n atasnyer lak dah kekuningan. rasa t mmg sedapla... nape ek xjd mcm akak punyer?