Friday, June 25, 2010

Basic Cupcake Buttercream Class

Salam semua....apa khabar? Sihat ke...baru 2 hari x update rasanya kan dah macam lama benar pulak...sorilah akak bz sikit. Pastu ingat nak update semalam, tiba-tiba pc dan lappy yg ada kat rumah ni semua xleh trace gambar2 dlm camera lama yg akak gunakan ni..maleh la nak bawak "penembak" besar gedabak tu, last2 mintak tolong officemate tengokkan mana silapnya..Merajuk ke apa ke, sejak akak x usik dia, camera ni protes akak kot...hehe...Ni kisah, bz2 pi melembutkan jari-jari akak yang dah penat bermain dengan senduk, periuk belanga dan kuali berbagai kat dapur tu.....Pi rehat-rehatkan minda sambil meliuk lentok mendeco la pulak...hahaha...Jangan gelak tau tengok cc kat atas tuh...memang itulah hasil "kerastangan" akak pi mendeco cupcake semalam. Kelas anjuran Puspanita Negeri Pahang diadakan seharian dari 8.00 pg - 5.00 petang dengan bayaran cukup berbaloi-baloi, RM30.00 jek, caya tak? Makan pagi, tengahari dan minum petang disediakan. Peserta terhad kepada 20 orang setiap kelas. Kelas dikendalikan oleh Puan Linn (boleh layari FB - Kelas Masakan Linn). Buat amatur macam akak...yang bermula dari zero rasanya sangat berbaloi dapat mengetahui bermacam-macam tips dan kelas secara "hands on" ini. Okayy la xnak cerita panjang...Akan datang nak masuk class fondant dan hiasan kek la pulak rasanya...Bangunan bengkel Linn ni pun terletak berhampiran jek dgn rumah akak tapi akak pun baru je tempat dia ni...hehehe...Okaayy cuci mata je la eh...xyah mintak...anak2 akak dah tibai awal2..hehe

6 jenis/design yang diajar...


Macam kelakor je Ladybird tu, tersilap lukis sikit..sebab guna piping jelly...xleh control tangan masa pipe atas cc tuh..hehe

Weee..bungkus masuk kotak, nak bawak balik le..

Ni group akak laa...dari kiri, Mimi, Hafirah dan Ju di kanan sekali..

Sebelum balik...posing ramai-ramai dulu...Okayy ni je yg akak boleh tunjuk sikit2 gambar kat sini..x larat la nak meresize dan mengupload...nak tengok lebih2 pi singgah FB akak la eh...nnt akak upload situ...Byee....esok nak ke KL pulak sebab Ahad kena daftar Najiha ke UiTM Shah Alam...Ni pun bz duk baking roti sikit dan wat kek sikit tuk bekal kat dia...x tau la kek apa yg jadi kang..yang pasti kek marie batik dia dah request...ngeeeee

15 comments:

Deliah's Deli said...

salam ummi :) 'kerastangan' pun comey gak mendeko klu sy yg kakutangan ni mau cacat2 jdnyer-suke kat kitty tu! :)

Mat Gebu said...

kak..saya choppp yg rabbit tuu..ingat tau..yang rabbit..

ijayuji said...

Salam kak ummi! nak yg mickey!!! nak yg kumbang ngada2 tuuu jugak! sonoknyer main bc! kalau kat mesia mmg sah2 kita akn join kat sini ada tp malas lah tak best!

J41 said...

Kak ummi.... hafirah tu sy kenal... wife my cousin...

hana said...

huwaaaaaaa.. k.ummi dah g kelasss! kiter blaja ngan akak jerk lah nanti! hihihihi

jalilah_jy said...

tahniah!
1. utk mamanyee.sbb belajauu buat c.c. tersangat murahhh hehee.

2.utk najiha krn dpt masuk UITM s.alam...dekat dgn ilah lalu sini singgah tau..hehe tau ke nak p situ? harap semunya selamat dlm urusan ye ummi..take care..

maz said...

kakkkk..TAHNIAH..nti kak g mcm2 kles dko ye..pastu kita p bljar nga akak la plak...kita dah lama xmndeko..dah keras tngan...

Lovely Kitchen said...

salam kak ummi...
bestnya belajar deco2 cc! nanti ajar E-na lak yer...hihi
congrate utk najihah dpt Uitm s.alam...course ape kak?

MamaFaMi said...

Wallaweiiii cantik ler Ummi deco. Lepas ni ko siap, mesti berderet-deret keluar Ummi punya decorated cupcakes!

netty said...

wow...bestnya...

ummitasneem said...

Salam kak ummi, saya suraini dari kuantan. dah lama saya menjadi silent reader kak ummi. tapi baru sekarang tercapai hajat nk tegur. saya teringin nk tya pasal class deco cupcake tu....teringin nk belajar, klu dpt harga murah camtu lagi baik. harap kak ummi boleh beri info ttg class tu kalau ada lagi. semoga kak ummi terima saya jadi sahabat maya ni.tq!!

yan said...

Wah!tahniah...buat cuppies mmg mengasyikkan..pasal kiut kan..

Aida, ktn said...

salam kak, yup..saya pun berminat nk tau psl kelas cup cake ni. Kat mana kita boleh nk dapatkan info nya ya?...

Ila said...

Slm kak, saya pon nak tau cane nk join kelas nih yer??

aishah said...

wah sy xtau plk ade kelas murah nie.. ni wt sy teruja nie..thanks akak 4 ur info