Tuesday, June 8, 2010

Terima Kasih Chef Hanieliza Sudi Berkunjung Ke Home Sweet Home



Taraaa...tengok sapa yang telah berada di dapur comel akak ni haa....Sapa x kenal dengan Chef Hanieliza a.k.a Kak Liza...Ahad petang baru-baru ni Kak Liza telah berkunjung ke rumah akak dan akak dengan berbesar hatinya menyambut kedatangan Kak Liza yang begitu humble sekali...Ini merupakan pertemuan kali ke 3 akak dengan Kak Liza ni dan yang istimewanya kali ini Kak Liza dah terjah dapur akak yang baru je berkelentung-kelentang periuk belanga memasak untuk Kak Liza dan 3 anak lelakinya...tengoklah periuk besar akak tu...so u all tutup mata la yea..ni lah rupa dapur akak, kalau sakit mata, tutup je mata dengan pemandangan sekeliling tu...

Kak Liza datang terus ke dapur nak sediakan mango smoothie tauuu..siap bawak mango, bawak jus, bawak yogurt and susu bagai Kak Liza nih, terus mintak blender...terasa seronok bila Kak Liza sudi masuk dapur kita taaaauuu...kebetulan Kak Liza call nak sampai tu akak mmg tengah duk prepare sikit2 lg, so ni la rupanya, xdan nak kemas sgt..haha..nilah ori punya dapur, bukan dapur plastik tau....Ok saksikan adegan seterusnya ek...

3 teruna Kak Liza berehat dulu sejurus sampai, borak2 dengan hb akak, abanglong belum balik dari jumpa geng lg waktu ni...

Tu diaaa...acara bermula....Kak Liza sedang mengambil makanan...Spaghetti with Cream of Tomato Soup, banyak Kak Liza makan, bertambah-tambah, katanya lapar betul...hehee...

Makan jangan x makan...Azri anak teruna Kak Liza yg besar tu nampaknya suka makan spaghetti tu..bertambah2...x tau la rasa apa Kak Liza ek..hehee..segan kita bila Chef datang..nasib baik x demam ko..hahahahaa...

Seronok berbual...Kak Liza mmg banyak cerita yang dikongsikan, pengalaman dia menyiapkan buku dan turun naik tangga PTS untuk demo and shooting semua....uiiihh kalau dengar citer Kak Liza, x sanggup akak...memang salute Kak Liza nih..semangat tinggi dan tabah..pernah dia naik bas tau, kalau asben n anak2 tiada kelapangan nak temankan dia ke KL...ha, tu la dia...berbaloi-baloiii la habuannya pun...ni yang akak salute dengan Kak Liza ni, tak sepadan umur kalau tengok kegigihan dia...

Lepas makan-makan, kita sembang lagi la kan..ni dah kekenyangan lepas menjamu oreo ciskek n puding tapai sekali dah ni...

Meh la Kak Liza, anak2 dah nak amik gambor, kita senyum je ler...sori la yea..gambor blur sebab anak akak yang tembak ni...hehee, kuran arif sikit...hehe

Tengok lah Kak Liza ni bercerita sungguh-sungguh...ralit kita dibuatnya..



Hehee..jangan ada yang sakit jiwa dah ek...ni selepas kena bedah siasat dek Kak Liza n anak-anaknya...akak buat ni sebab ada isteri Ben mention teringin nak makan ciskek bila akak baca kat komen stoberi ciskek besday Najiha akak haritu....tp dia x jadi singgah hari tu..so akak tapau ciskek ni and puding tapai buat Kak Liza sebab banyak lebih....Tang hidangan lain tu, nnt akak masukkan gambar n resepi nanti yea...

Buat Kak Liza, jutaan terima kasih kerana sudi berkunjung ke "real" Home Sweet Home dan Ummi mohon maaf sekiranya ada terkurang layanan dan tersilap tutur kata tempoh hari...harap2 Kak Liza tak serik lg nak datang..tp next time, kita masak sama-sama lah Kak Liza ek..hehehee, cayanggg dia....muaaaahh!!

Tak lupa jugak terima kasih kat anak2 dara akak yang turut membantu membantu akak hari tu...diaorang pun seronok dpt jumpa Kak Liza..hehee (*anak sendiri pun kena ucap time kasih laaa..nnt lenkali leh mintak tolong lg..hahaa)

14 comments:

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

yummi.....

sedapnya jus manggo

kak ummi....untuk chiskek tu memang menyelerakan....ayu nak sikit...kikikik...kalau ada jodoh kita bersua..kak ummi masak utk ayu tau...

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
wawaaa...meletopss...amboihh kak liza, terjah2 dapur pulak yeaa...hahaha...

BEN ASHAARI said...

kak ummiiiii .. sowwieee ...bukan tamo singgah tapi kitorang dah kepenatan + busuk + ben muka tak bercukur ala ala pejuang al-qaeda jer.. nanti kang kak ummi ingat bangla mana lak datang umah .. haaa...

insyaAllah .. kitorang akan tetap buat jelajah khas terus ke umah kak ummi sblm puasa ... insyaAllah ... hhee

Ampun maaf dari kami berdua

Ummi said...

Ayu -
InsyaAllah jika ada kelapangan dan bebas dr kerja ofis yg tidak memenatkan, akak sure x hampakan..hehe

Mat Gebu -
Tu laaa, x sempat nak kata apa, Kak Liza terus mintak izin nak pergi dapur..hahaa..xpa, dapur kita comel kak Liza kata..wakakaa

Ben -
Xda sori-sori..akak merajuk ni tauu..Ben x bagi kabor berita..huhuuu...ya la org x sudi, kalau busuk xpa leh mandi kat rumah akak je..lenkali kalau datang rumah, akak wat teh O n hidang sekut empat semegi je laa..penat tau kita putar ciskek..huhuuu..xpa laa, xda rezeki Ben lg la tuu..akak sian kat Azila jek...insyaAllah next time kalau ada kelapangan..maklum kerja kan, kdg2 tersandar gak blk rumah...huhuuu

Mat Gebu said...

Alaaa..kak ummi releks laa kak, tak rock tau merajuk2 nihh...Saya tau, akak suka gula2 cap "rabbit" kan.... ahaks, sah2 aku kena nih esok kat YM..amponn!!!

Ummi said...

Mat Gebu -
Hahaa..alah, akak xda rajuk2 laa..kita happy-go-lucky mom laa...Tp ayat "rabbit" tu yg xleh tahan tu Mat..biarlah rahsia kita jek..Siap ko esok! Hehee..Xpa Ben, nnt nak terjah bg tau la ek...xpun, kena makan yg tapau kat mamak pulak..wakakaaa

hana said...

waaaaaa syoknyerrrr chef masuk dapur k.ummiii! k.lieza...biler nak terjah dapur kiter pulak?? kekekeke... (padahal bayang dapur pong tk nmpk lg kat umah kosong tuh! kikikiki)

azila said...

Salam...
K.ummi...maaf bebanyak.rasa bersalah tgh menghantui diri ni, nak2 bila tau akak buak cheese cake...adussss

xper..akak hidang teh o pon dah cukup baik bg kami ni,bg tebus rasa bersalah dkt k. ummi:)

Sori ek akak:)

BEN ASHAARI said...

kak ummi .. niat nak g ziarah kak ummi.. bab makan tu , rezeki ... dapat jumpa kak ummi pun dah kenyang woo...

ibuaries said...

sedapnye tengok ciskek tu kak...post la recipe, bleh sy cuba :-)))

my-magic-kitchen.blogslpot.com said...

Kak umi, yummy ciskek.... bila nk n3 resepi... dh brkobar2 nk try...

J41 said...

kak umi, yummy ciskek... bila nk n3 resipi.... excited nk try....

Deliah's Deli said...

salam ummi :) bestnyer kak liza dtg rumah tlg2 masak pula tu...kalau dtg rumah sy, nak suruh dia duduk seminggu! hehehe-gurau je kak :)*sambil jeling kat ciskek ummi yg mengancam-x rela u!

Lovely Kitchen said...

fullamak kak...klu e-na dah debor nak masak tu..he he yelah yg dtg tu chef kan..expertise dlm cooking...tapi k.ummi memang hebat di dapur so should b no prob kan...seronok tgk gmbr2 tu kak...cantik umah k.ummi!