Tuesday, June 22, 2010

Cekodok @ Jemput-Jemput Buah Sukun

Al-kisahnya jemput-jemput @ cekodok sukun ni ada kaitan citer or bau-bau bacang dengan sukun goreng Mat Gebu tu haaa....akak yang dapat sukun, adik bagi hari Sabtu punyalah suka nak goreng tepung gitu...aleh-aleh tengok petang Ahad nak goreng, dah masak sangat2 dah...kira masuk kategori lembik laaa....bingung akak...last2 msj kat Mat tanya ada ke idea nak masak sukun yang terlembik ni...ingat nak wat pengat pun xleh....Mat kata, wat cekodok pun sedap...cuma jgn wat kek dia kata....aiiihhh ntah2 sedap wat kek or tart sukun eh Mat...heheee....Itulah sebab terjadinya cekodok sukun yang julung-julung kali dalam sejarah akak buat ni tau...x tau lak boleh wat cekodok...pastu igt nak kena rebus or kukus cam labu...rupanya xyah...Mat kata lecek jek...heheee...(*jgn lecek dgn kaki dah ya Mat). Dan hasilnya sungguhlah sedaaaappppp.....tp cara adun jemput ni akak belasah je laaa...bkn susah pun...sedap lembut dan lemak sukun terasa2 jek....Pastu, aleh2 semalam jugak budak Mat ni dapat sukun 2 biji jiran dia kasi...ish ish...apasal la akak x dpt yang boleh digoreng tu..hehee...Tp cekodok ni akak suka, so kensel laa nak makan sukun goreng tepung...lenkali kita biar dia lembik wat cekodok lg sedap lak rasa..hahahaaa....Apapun terima kasih kat Mat sebab bg idea...So Mat akak masuk entry sukun dulu la yea....yg kek *pssttt tu tengahari or ptg sikit la ek...Okaayy akak letak gak la resepi ek..tgh rajin niii..

CEKODOK @ JEMPUT-JEMPUT BUAH SUKUN

Bahan:-
  • 1 1/2 cawan buah sukun ranum yg dilecek
  • 3 cawan tepung gandum
  • garam secukup rasa
  • 1/3 sudu kecil soda bikarbonat
  • air untuk bancuh secukupnya (bancuhan lembik2 sikit)
  • minyak untuk menggoreng
Cara-Cara:-
  1. Bancuh semua bahan di atas (kecuali minyak laaa). Gaul sebati.
  2. Panaskan minyak dan goreng laa hingga kekuningan. Balik-balikkan selalu..
  3. Sedap dibuat minum petang or sarapan pagi...

9 comments:

Uncle Lee said...

Hello Ummi, ini saya ta'pernah makan. Kueh kodok ada. But buah sukun only fried, not your way. But your way....ahhh, I tengok your sizes, agak2 7 pieces with iced coffee will do me fine, ha ha ha.

Ummi, if you masak buak sukun lemak, send me telegram.....I da lama ta'tengok let alone makan this.
Sini pun ada buah suku, but from Thailand and I think Jamaica or Dominca Islands. About $3.00 (Rgt 9.50) satu buah.

Psssst, nak tanya, your hubby still using the same tali pinggang when he married you or da tukar....with your cooking, I bet da tukar at least 5 times, ha ha.
Have a nice day, Lee.

Nazz@Purple said...

cousin nazz tgh mengidam sukun.leh bagi dia resipi ni..thanks...;)

Lovely Kitchen said...

salam k.ummi..tak pernah rasa lagi ni cekodok sukun...selalu goreng je kan...lambat lagilah dpt try resepi ni kakkkk!

maz said...

kakkkk..duk tgk wakpe tu..bkpes ke...ni kita mai antor tart nenas ni..nti nyam2 kat ofis ye...kita nk kluar antor kat mama skit ni..sabor je laaaa...muahhh..

yan said...

Bestnyaaa.... lapar jadinya..Pekena dgn coffee.. peerrgghhh

Anonymous said...

i love kerepek sukun..cekodok sukun belum pernah mkn lgi..nyummm

azeefazfar said...

speselnye cekodok sukun..serius tak penah makan, membuatnye lagi la tak penah..bole try nii

Ayu said...

salam kak ummi,
samalah macam kita hari tu..dapat sukun yg dah lembik..itu yg ternampak recipe jemput2 sukun kat myr..cuba buat..lemak2 manis gitu kan..hehe..kalau tak selama ni, buang aje sukun yg dah lembik tu..hehe

Ummi said...

U.Lee -
Hahaa..Lee, to me cekodok sukun is better than goreng sukun...just loved it! Hahaa..my husband is very seldom change his belt...he's quite maintain...Me, always have to pay extra when buying my baju kurung...hahaa, macam xnak turun inci jek...huh!! Lee, thanks for dropping by and may you hava a blast days ahead!

Nazz -
Owh ya ke...orang x mengidam pun xleh nampak sukun nih..hehe

Lovely Kitchen -
Ena, dah nampak ni..boleh la cuba nnt..kan, sedaaapppp..

Maz -
Weeeyyy meh la tukar dgn tart nenas Maz tu...nnt ada masa wat tart sukun lak ya Maz..hehe

Yan -
Tu la pasal...sedap sesangat wat minum petang..hehe

Anony -
Tu laa..ni pun first time akak makan cekodok sukun..hehe

Azeefazfar -
Hahaa..jom pakat2 try..

Ayu -
Owh..awat Ayu x cakap awal2 kat akak..hehee..xpun akak tanya Ayu jek, xyah tanya Mat tu..hahahaha