Taraaa...ni lauk yang dah jadi arwah malam tadi punya dinner....malam ni baru leh masukkan...aiihh sian u all ek..xdan nak mengajak makan, dah habisss...tp tu laaa...masa akak mmg terhad sangat....hehee...nasib la yea..kena jamu mata jek....xpun pi la buat..ni kalau letak aras roti then letak sos cili n mayonis pun sedap nih! Ni cakap orang ala-ala diet tp bila makan x sedar diri.....huk alaaa...Resepi dari majalah SEDAP lagik...jangan heran la yea..akak mmg masak yang sedap2 jek..yang x sedap x layan...hehee..sebenarnya resepi asal kena gulung telor ni..tp akak x kuasa la pulak..leceh, nak cepat2 jek, Aiman kena makan awal...ni resepi n cara asal k..
OMELET CENDAWAN TUNA
Bahan:-
- 4 biji telor - dipukul ringan
- 1/4 labu bawang besar - cincang halus
- 1/4 biji lada benggala hijau - potong dadu kecil
- 1 tin (185 gm) tuna (akak guna Tuna Mild)
- 50 gm cendawan butang dlm tin - hiris halus
- 1/4 sudu teh garam
- 1/4 sudu teh serbuk lada sulah
- 1 sudu makan mentega tawar untuk menumis
- Panaskan mentega dalam non-stick pan dan tumis bawang besar dan lada benggala hingga layu.
- Masukkan tuna, cendawan butang, garam dan serbuk lada sulah. Kacau rata dan angkat.
- Pukul ringan telor bersama garam dan lada sulah. Tuangkan dalam kuali rata. Kacau-kacau seketika.
- Taburkan dengan tumisan di tengahnya. Gulung dan biarkan masak.
3 comments:
salam kak ummi,
bagus jugak ni, wat dinner... suka omelet bercendawan nih..
Salam kak ..omelett ni makanan kegemaran I...hampir tiap ari mkn omelett + cendawan lg le yummy...accept tuna...tk mkn
telur... best2
Post a Comment