Thursday, June 3, 2010

Bruschetta

Ni sebenarnya wat tuk dinner malam tadi tapi malam ni baru nak letak entry..alah biasalah kan, akak kan x sempat selalu, huhuu....Sekali lagi nak kabor, tuk dinner ek, bkn bekfes, pelik sikit kan..hehee...Pagi tadi ada balance baru wat bekfes akak n hb....kita diet laaa...wakakaa, konon-konon ler..hehee..sebenarnya malas nak masak nasi n lauk berbagai...tp anak2 memang suka makan camni, x kira laaa...breakfast ke, lunch ke, dinner ke, supper ke....no hal punya...tekak lebih mat saleh dari melayu...hehee...K, selamat masuk ke perut belaka...Resepi dari Majalah SEDAP. Meh tengok bahannya...


BRUSCHETTA


Bahan A:-
  • 1 batang roti Perancis (french loaf) - potong serong setebal 1 cm
  • 1 biji tomato - buang biji dan potong dadu
  • 1/2 biji lada benggala hijau - potong dadu kecil
  • 3 keping daging salai - dihiris panjang dan tumis. (*akak guna burger daging jenama Darabif jek)
  • 50 gm keju mozarella - parut kasar
  • mentega untuk sapuan
Bahan B (untuk sos):
  • 1/2 labu bawang besar - cincang halus
  • 2 sudu makan pes tomato
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh serbuk lada hitam kasar
  • 1 sudu teh gula pasir
  • 100 ml air
  • 1 sudu makan minyak zaitun - untuk tumis

Cara Menyediakan:-

Untuk Sos:-
  1. Tumis bawang besar sehingga terbit aroma.
  2. Masukkan pes tomato, garam, lada hitam dan gula pasir. Kacau rata.
  3. Tuangkan air dan masak hingga kuah pekat.
Untuk Penyediaan Roti:-
  1. Panaskan sedikit minyak dan tumis daging salai / burger daging yang dihiris hingga masak dan sedikit garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Ambil sepotong roti dan sapu nipis dengan mentega.
  3. Kemudian sapukan dengan sos yang dimasak tadi.
  4. Taburkan tomato, lada benggala hijau, daging salai dan keju mozarella. Buat hingga habis.
  5. Aturkan dalam loyang yang telah disapu sedikit butter dan bakar selama 10 minit dengan suhu 180C sehingga keju mencair.
  6. Makan ketika panas atau suam-suam. Besssttt!
Roti yang telah siap beratur untuk dibakar...hehe

7 comments:

zaitgha said...

if you use shrimp also very nice....

Ummi said...

Hai Zai..
Yep, i think so..at first I wanted to use crabstick too but my kids awal2 dah reject pun..they prefer chicken n meat la Zai..hehe..Thanks for dropping by, lama x jenguk u jugak.. ^_^

Mat Gebu said...

salam kak ummi...
wawawaaa..kelas nampak..kalau letak petai sedap tak agaknya...hahhaa, ni sah2 esok saya kena fire kat YM..tak mooooo....

JC said...

I suka ni kak..klu I ada party selalu wat ni utk appetizer

♥LOVE2COOK♥ said...

Whoa sedapnye nih!!! Mintak sikit kak!!! ooops, mintak byk2!!! :D

Dear, pls accept a Thank You card from love2cook ya! :D

Selly Buke said...

sedapnya nampak.... thanks kak ummi post resepi nie... bertambah sikit idea nak prepare food for kidz..
tq.. n muahhh... luv ur blog.. kalau turun kuantan macam nk jumpa ajer.. hehehe

Watierman, rmanbkr said...

Alahai bertambahlah bil letrik ku bulan ni!!! Hehehe....TQ Ummi...menggoda dan tergoda!!