Friday, April 24, 2009

Roti Puri

Ingat nak letak entry malam tadi..tapi lepas masak utk dinner semalam..kepala Ummi rasa cam bingaii je..mata berpinar rasa..agaknya mata byk sangat mengadap komputer kat ofis semlm..kerja melambak...Ni baru ok..Menu bekfes pagi semalam sebenarnya..sedap Roti Puri ni..ala-ala cakoii pun ada..Resepi ceduk dari Yatiezaini@MyR tu..So akak nk kopipes je la resepi tu ya..thanks Yatie..
Bahan:- (12 - 14 biji)
  • 2 cwan tepung gandum
  • 1 sudu kecil yis mauripan
  • 1/2 sudu kecil garam
  • *3 sudu makan minyak masak
  • *2 sudu makan gula * (blh kurangkn jika x suka manis)
  • 175 ml air panas
  • *40-50ml air
  • minyak utk mengoreng
Cara-cara:-
  1. Satukan bahan bertanda (*) n panaskn ..kacau sehingga gula hancur n tutup api
  2. Satukan tepung n yis .. gaul
  3. No. 1 dimskkn kedlm no.2 .. dan digaul dgn mgunakan garfu .. sehingga bercampur shj.
  4. Dgn menggunakan tangan gaul adunan mjadi spt ~ breadcrumb~
  5. Tambah air sedikit2 . adun hingga x melekat kat tgn n mjadi doh
  6. Biarkan doh selama 30 minit. Pastu bolehlah doh dibahagikan kpd 12 bahagian
  7. Canai doh nipis cam karipap / duit 50sen
  8. Siap utk digoreng.

    Tips mengoreng : mgoreng mgunakan api yg kecil dan sederhana shj .. org ckp kena pandai main api .. hehe .. kalau guna api yg besar akan menyebabkan roti nih x naik kembong ...masa menggoreng hendaklah disimbah2 kan minyak ke atas roti ni .. bila dah mengelembOoong baru ler diterbalikan ..

3 comments:

zawani said...

salam kak umi...
pg tadi saye try buat roti puri...
tp sedih,xjadi la kak..hhuhuh..keras n xjd gelembung...knp ek?sy gune resepi ni

Ummi said...

Wkmsalam Zawani, igt nak masuk jawab kat blog Zawani, tp xleh masuk...
Alahai nape eks jadi keras, akak pun ikut jek resepi tuh...Zawani gaul tepung tu kena gaul sikit2 jadi breadcrumbs je tau...kira tepung mcm berserbuk gitu...guna hujung2 jari, bukan uli taauu...maybe Wani uli kot...akak pun just copy paste jek resepi dr tuanpunya resepi tu dan lupa nak detailkan masa wat entry, maybe keterangan belum cukup kot utk org2 yg belum biasa dgn ayat "gaul jadi berserbuk" tu, kalau org yg biasa, mesti tau ia kena digaul dgn hujung2 jari jek, sori..cuba lg..jgn putus asa k..akak pun penah wat sesuatu tu bkn semua jadi terus...hehe

zawani said...

hihihi...tu la...saye ni bkn pndai sgt masak2 ni..hohoho...xpe,saye xkan pts asa=)nnti nak try buat lgi...gn air panas tu mmg air pns btol2 or suam akak?td sy buat half adunan je...=)jd mcm kerepek la plak..hihihih