Monday, April 6, 2009

Kek Santan

Cadangnya nak buat kek ni hari Jumaat tu, tp air seharian lak xda..Jadi pagi2 Sabtu kelmarin sebelum ke Gombak tu Ummi pun godek lah kek ni...suam-suam lg akak bawak sana, saja lah nak buat minum petang kat rumah adik...Sedap..lembut...gebuuusss...Ceduk dari dapur Zana tu..Ni jelah yang sempat Ummi snap, guna piring adik je ni, cantik kan?...dah nak habis dan hampir hancuss kek ni kena tibaiii..hehe..thanks Zana..senang nak buat dan sedap banget!! Akak kopipes je laa eh..
Bahan-bahan:-
( 15 orang makan/loyang 8x8x3 in )
  • 4 biji telor gred A - akak guna gred B je..(kalau tak ada apa2 gred pun boleh lah, kalau gred C tu bubuh 5 biji)
  • 360g gula pasir (akak letak gula castor)
  • 1biji kelapa = jadikan 400 ml santan (ummi bancuh santan serbuk + 400 ml air)
  • 8 helai daun pandan - diparut dan diperah bersama kelapa parut tadi
  • 400g tpg gandum = diayak
  • 4 sudu teh baking powder
Cara-cara:-
  1. pukul gula dan telor hingga kembang
  2. masukkan santan yang diperah bersama pandan tadi, dan kacau sampai sebati
  3. masukkan tpg dan kacau hingga sebati
  4. akhir sekali masukkan baking powder, dan gaul rata
  5. griskan loyang dgn minyak dan masukkan adunan kek
  6. bakar 180 C dan bakar 45 minit, sejukkan baru dipotong.

5 comments:

BabyBooned said...

happy belated anniversary kak umi and hubby!

i've been trying out a few more of your recipes tapi everytime tak sempat ambik gambar becoz anak-anak sedara asyik tibai makanan macam budak-budak somalia. tension betol. how to blog abt food la like this? hehe.

nak tanya.. kalau takde daun pandan macamne ye? can i substitute it with pandan essence or pandan paste? thanks :)

ummi said...

Babybooned - Thanks for the anniversary wishes! Hehe..baguslah kalau buat apapun, sekejap je licin..tu yang seronok kan? Xpa kalau xda daun pandan..boleh je substitute with pandan essence..akak pun wat camtu..that one is the original recipe yang akak copy-paste..hehe..Buat tau, sedap nih! Happy baking!! :D

fiza said...

kak ummi..mmg kna ltk 4sdt baking powder ke? rasa camner ltk byk 2?

ummi said...

fiza - memang akak letak 4 sd teh jgk ikut resepi Zana tu laa..ok..sebab adunan tu mmg banyak dpt, loyang 9x9" or 8x8" gitu...try laa..xda la rasa pelik pun..sedap ada laa..hehe

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,ut聊天室,情色遊戲,情色a片,情色網