Satu lagi kek kegemaran hubby...ni pun Ummi buat masa besday hubby, x sempat jugak nak letak entry awal2 dengan nasi beriani hari tu..x cukup masa jek...so jamu mata je la ya..Kek yang sangat lembut, lembab dan ceedaaappp..mmg x nyesal buat ni, hubby makan banyak dan Najiha pun suka sangat...Resepi Nor67@MyR tu..thanks Nor..akak nak kopipes je le yaa..
Bahan-bahan:- (akak guna loyang 8"x8")
- 250gm mentega/marjerin
- 3/4 cawan gula caster
- 2 cawan tepung naik sendiri
- 5 biji telur gred A (akak guna gred B je)
- 1 cawan pisang yg dilecek (akak lebihkan 1 1/4 cawan)
- 1/2 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh esen vanila
- 150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang
Cara Membuat:-
- Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega/marjerin dan taburkan tepung.
- Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
- Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. Saya hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
- Pukul mentega hingga putih dan masukkan gula. Pukul lagi hingga kembang dan gula hancur.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
- Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
- Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit. (*Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup).
2 comments:
belum pernah try buat kek pisang letak coklat. boleh le try nanti.
assalamualaikum..salam kenalan..ermm best nyer kek ni..umi nak copy paste yer..tq
Post a Comment