Okay meh basah tekak dengan puding pulak la eh...mmg tekak Ummi rasa nak makan yang sejuk2 je..kena flu kelmarin...alahaiii...Resepi ni jumpa masa browse internet n duk klik kat Lembaga Perusahaan Nanas Malaysia..jumpa lak resepi ni..tapi dah adjust sikit ikut citarasa Ummi..dah lama simpan...asyik lupa je nak buat..
Bahan:- (loyang 7 x 7 in)
- 30 gm mentega - untuk disapu pada roti
- 8 keping roti putih/Gardenia - x buang kulit tepi pun xpa
- 3/4 cawan nenas dalam tin - cincang
- 4 sudu besar gula halus
- secubit serbuk kayu manis
- 2 biji telor dipukul ringan
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 3/4 cawan susu cair - ummi guna fresh milk
- 1 cawan nanas + jus yang dikisar halus
Cara-Cara:-
- Panaskan ketuhar pada suhu 180C. Sedikan loyang yang disapu marjerin.
- Roti disapu mentega dan dipotong dua bentuk tiga segi.
- Susun roti satu lapisan dalam loyang dan taburkan nanas cincang, serbuk kayu manis dan gula halus.
- Dalam mangkuk lain, campurkan telor, esen vanila, susu dan nanas kisar.
- Tuangkan campurkan tadi ke atas roti dan biarkan terendam sebentar selama 5 minit.
- Kemudian baru lah dibakar selama 35 - 40 minit/hingga perang.
Bahan Sos:-
- 1 1/2 cawan susu cair (*ummi guna fresh milk)
- 1 sudu besar tepung kastad
- 4 sudu besar gula
- 1 sudu teh esen vanila
Masak bahan di atas hingga pekat. Sejukkan. Tuangkan ke atas puding yang telah dipotong semasa menghidang.
2 comments:
Mak ai..sedapnya puding roti ni k.ummi. rajin sungguh k.ummi ni.guna nenas dlm tin tu pun boleh kan.Harus duk sebelah umah k.ummi ni..ada kosong x area rumah sana hahahah
CT - Aah mmg sedap..sejuk tekak hehe..mana ke rajinnya laa..senang je tu..sambil baring pun leh buat..haha..Area akak ni xdan nak kosong rumah..cepat je ada orang..maklum strategic area..hehe
Post a Comment