Wednesday, April 22, 2009

Bubur Jagung Bersagu

Mari cik kak, cik adik, cik abang..makan bubur jagung dengan sagu camni..bestnyaaa..wallaaaahh! Weekend baru ni lepas hantar Najwa ke bus-station Ummi, hb and Aiman meronda sampai ke Taman Gelora Kuantan, apa lg, pekena rojak laa..hehe...Pastu nak balik singgah Pasar Malam (tp Ummi singgah petang laa..) kat area tu..beli jagung madu muda-muda belia lagi isinya..emm apa lg..buat bubur fav Ummi n hb laaa..anak2 x berapa suka, so Ummi bakar separuh...Ummi buat petang semalam...Meh santap mata je laaa!! Hehe..xyah resepi la eh..ramai dah tau buat kan...
Ok lah sebab ada jugak permintaan untuk resepi ni, akak letak la ya..khas buat Hijriah yang mintak kat ruangan komen tu..
Bahan:-
  • 3 tongkol jagung manis/jagung madu (dikikis isinya dengan pisau)
  • 2 sudu besar sagu biji putih - dibasuh dan ditoskan 3 - 4 minit sebelum dimasukkan dalam bubur)
  • 1 biji kelapa (perah santannya kuranglebih 500 ml)
  • 1 1/4 cawan gula pasir (*akak tambah 1/2 kepingan gula kabung)
  • 1/2 cawan air
  • secubit garam
  • 2 helai daun pandan - belah dua & disimpul

Cara Memasak:-

  1. Dalam periuk campurkan 1/2 cawan air dengan jagung, gula dan daun pandan. Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
  2. Bila jagung telah lembut masukkan santan dan sedikit garam. Kacau dan biarkan kuah mendidih sebentar.
  3. Masukkan sagu dan masak sehingga sagu kelihatan jernih.
  4. Seimbangkan rasa. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.

5 comments:

ain said...

meh bawak sini sikit ler.

hijriah-hidayad-hiwayat said...

salam...saya selalu view akak punya blog ni.

as beginner untuk masak2 ni, appreciate kalo akak bole share resepi ni.

:)

ummi said...

Ain - Meh dtg umah le..siap boleh tlg suapkan lagi..hehe

Hijriah - wkumsalam..thanks selalu skodeng dpur akak nih..Oww nak resepi gak eh..IsyaAllah nnt akak letak jugak la resepinya eh..

hijriah-hidayad-hiwayat said...

alhamdulillah...tima kasih ye kak. weekend ni boleh try.

nurul said...

kak ummi..thanks a lot for sharing ur recipes..hehe..really appreciate that..i always read ur blog...i've tried a few recipes especially dessert..em yummy!
p/s: bubur jagung just add half cup of water jer ker... :D