Sori lah sebab ni menu weekend baru ni..x terkejar nak posting..kalau letak sekaligus kang tak sempat u all nak tatap pulak..hehee...Kek favourite hubby ni..memang moist giler weiii...Resepi dari g-hah@MyR tu...nak buat pun senang, nak makan lg senang..wakakaa..lesap je kat tekak..
Bahan:- (loyang bulat 8 inci)
- 1 cawan tepung kek/tepung naik sendiri
- 4 biji telor - asingkan kuning dan putih
- 1 cawan gula aising
- 1 cawan mentega
- 1 biji limau sunkist - diparut kulitnya dan diperah jusnya
- 1 camca besar ovalette (*akak letak 1/2 camca besar jek, dah habis daa)
Cara Membuat:-
- Dalam mangkuk, putar putih telor sehingga bertanduk (diterbalikkan tak jatuh/soft peak).
- Dalam mangkuk lain, masukkan putar gula aising dan mentega hingga ringan.
- Masukkan jus limau dan kulit limau. Pukul sebati.
- Masukkan ovalette dan putar lagi.
- Masukkan kuning telor dan tepung berselang seli sambil diputar lagi hingga sebati.
- Kemudian masukkan putih telor dan pukul dengan kelajuan perlahan.
- Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas dengan baking paper.
- Bakar pada suhu 145 C selama 1 jam/hingga nampak kek mula lekang di bahagian tepinya.
- Bila telah masak, buka sedikit pintu oven dan biarkan 5 minit di dalam oven.
- Kemudian keluarkan kek dan sejukkan di atas redai.
4 comments:
wah kak ummi. ..sedapnya tengok kek moist orange tu...gebunya...nak cubalah gak..tp bila ye...???
nampak mcm senang nak buat je kak..kena msuk list ni.hihi
Ummi,
Ur orange cake looks so moist n sedaplah! Did u use cake flour or self raising flour?If using cake flour, how much baking powder did u add?
thks n regards,
Susanna, Perth
Tried this.
Super loveeee~
thanks for sharing! :)
Post a Comment