Ikan tilapia ni memang favourite family, selalu beli...malam ni Ummi masak agak sempoi laa..tapi still special ikan goreng ni...sebab ia dimakan dengan sambal kantan. Resepi dari majalah SEDAP..Semasa menggoreng, memang aromanya buat hubby x sabar nak makan nasi tau! Dia kata sedap betul baunyaa..aah, bau lemon tu meresap je..
Bahan:-
1 ekor ikan tilapia sederhana besar
2 sudu teh air perahan limau (ummi guna lemon sb stok ni je ada)
garam
minyak untuk menggoreng
Bahan kisar/tumbuk:-
1 sudu teh ketumbar - tumbuk halus
1 cm kunyit hidup - kisar
2 cm halia - kisar
4 ulas bawang putih
Cara Menyediakan:-
Bersihkan ikan, lumur dengan air perahan limau, garam dan bahan kisar. Perapkan selama 20 - 30 minit. Goreng sampai garing. Senangkan!!
No comments:
Post a Comment