Thursday, July 3, 2008

Strawberry Muffin

Resepi ni Ummi try sebab tgk cam sedap je..Nampak kat dapur Mat Gebu dan hampir sama dengan Pandan Muffin kata Mat...emm dah penah wat pandan muffin tu, gebu sgt2..so yang ni kira tukar paste je lee..

Bahan:-
180 gm mentega
140 gm gula halus
2 biji telor gred A
100 ml susu segar
220 gm tepung gandum ] disatukan dan
1 camca teh baking powder ] diayak
1 camca teh strawberry emulco
sedikit strawberry chips (*ummi tabur ni kat atas)

Cara Membuat:-
1. Putar mentega bersam gula hingga putih. Tambah telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang.
2. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang-seli dengan susu hingga habis. Gaul rata.
3. Masukkan strawberry emulco dan gaul hingga sebati.
4. Sudukan adunan ke dalam muffin cup/papercup yang dialas dengan acuan muffin 3/4 penuh.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 175C selama 18 - 20 min.
(bergantung kepada jenis oven laaa..) Sejukkan atas wire rack sebelum dihidang.

3 comments:

r@tn@ said...

errmmmm muffins kat atas tu look scrumptious la ummi~~~skang nih tgh kemaruk muffin nih...bak la sneh sket ummi

liyananaznim said...

yummyumm.. sedapnye...
tibe2 rase lapar pulak. hehehe..
thanks ummi for sharing!

Pondok Al Imran said...

Salam Ummi, bestnya muffin,saya kalau buat muffin, biasanya buat banana muffin, kalau yg ada flavour, anak2 tak makan sgt, saya dah link kan rumah Ummi kat rumah saya, boleh ke, Ummi tinggal Kuantan kat area mana