Pagi semalam punya brunch..lewat sikit masak, ni kira terus makan tengahari laa..x ramai ni, tinggal Ummi, Najwa n Aiman je..hubby outstation ke Tioman...Meehoon berkicap camni memang fav Najwa n Aiman yang memang payah nk berenggang dengan botol kicap tuh..hehe
Bahan:-
1 paket meehoon - rendam dan toskan
3 sudu besar cili kering - kisar
8 ulas bawang merah - tumbuk
4 ulas bawang putih - tumbuk
2 ekor sotong sederhana besar - potong halus
10 ekor udang
5 batang sawi
1/4 biji kobis
2 biji cili merah - hiris
1 batang carrot - hiris halus
5 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos cili
sedikit air
garam secukup rasa
Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis bawang merah dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar. Kacau 5 minit. Masukkan sos cili, sos tiram, kicap cair dan kicap manis. Masukkan sotong dan udang. Kacau sebentar. Masukkan carrot dan garam. Biar sebentar dan masukkan sayur sawi, kobis, cili merah dan meehoon. Masukkan sedikit air. Kacau sehingga meehoon betul2 lembut dan masak.
No comments:
Post a Comment