Thursday, July 24, 2008

Ikan Bakar Tomyam

Emm ada ikan kerisi lagi dalam fridge ni, so Ummi pun hentam bakar dengan resepi dari KakLiza ni...Lagipun bahannya pun senang..Tapi Ummi wat sekor ikan je..kira half laa..

Bahan:-
2 ekor ikan selar (*ummi guna ikan kerisi)
daun limau purut
jus limau nipis/kasturi
alluminium foil

Bahan Mesin:-
3 biji cili merah
5 biji cili apai
3 batang serai
1 biji tomato
garam

Cara Memasak:-
Gaulkan semua bahan mesin dan letakkan dalam alluminium foil. Letakkan ikan dan daun limau purut. Bungkus kemas. Bakar atas dapur atau dalam oven dengan suhu 200 deg. celcius selama 20 minit. Perahkan limau nipis semasa menghidang.

4 comments:

Hanie said...

Hai ummi. Saya Hanie Kek lapis. Saya duduk area Serdang, Seri kembangan. Kalau terasa nak makan kek lapis atau cupcake tu call ajelah saya:012-2452851.Jgn lupa jengok2 sekali blog saya.

TokMa said...

Salam kenal ummi...suka sgt singgah umah ummi. Byk resepilah..bolehke tokma share nak msk bwt bulan puasa nanti. Setiap kali masak surenya ingat kat ummi. Klu benarkan...byk terima kasih y.

VG said...

Hai Kak Ummi. Yesterday VG buat Sambal malbari; ish sedapnya. VG letak kat blog hari ini and linked to you. Thanks for a yummy recipe.

Ummi said...

Hanie - wkumsalam..memang suka sgt jengok blog Hanie tu..rasa je tekak ni nak makan kek lapis sume..nnt senang2 leh order ek!

Tokma - salam kenal jugak..tk sudi singgah blog Ummi ni..xda apa sgt lah yg special..Kita kerja ni masak yang simple2 je, cepat dan ringkas kan..Ummi x kisah..ambil lah mana yang berkenan..moga2 bila duk rumah ni lagi rajin le duk dapur yaa..hehe

VG - Haiiii...emm sambal tu mmg sedap kan..lain rasanya..xpa nanti kita wat sambal sotong malbari lak..hehe