Masak sempoi2 je malam tadi..Ni Najiha punya menu sebab dia ada tengok dalam satu majalah apa ntah..keratan ni dia bagi Ummi, hehe..boleh pakai jugak my dotter ni..sedap..x penah lagi wat asam pedas sotong lah! Sedap ni..terasa kelainan bila masukkan limau purut dalam asam pedas ni..
Bahan:-
1 kg. sotong - (*kerat 2 kalu sotong besar, kalu kecik xyah)
2 batang serai - dititik
8 helai daun limau purut
2 ulas bawang putih - kisar
6 ulas bawang merah - kisar
15 - 20 tangkai cili kering - kisar
1 inci belacan - kisar
1 kuntum bunga kantan - belah 2
5 tangkai pucuk kesum
3 keping asam keping
3 cawan air
sedikit gula
garam dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan kisar dan masak hingga naik minyak dan pekat. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan bunga kantan, serai dan asam keping dan dituruti dengan daun kesum dan limau purut. Masukkan sotong dan letak garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih dengan api perlahan dan agak pekat. Tutup api.
Bahan:-
1 kg. sotong - (*kerat 2 kalu sotong besar, kalu kecik xyah)
2 batang serai - dititik
8 helai daun limau purut
2 ulas bawang putih - kisar
6 ulas bawang merah - kisar
15 - 20 tangkai cili kering - kisar
1 inci belacan - kisar
1 kuntum bunga kantan - belah 2
5 tangkai pucuk kesum
3 keping asam keping
3 cawan air
sedikit gula
garam dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan kisar dan masak hingga naik minyak dan pekat. Masukkan air dan biarkan mendidih. Masukkan bunga kantan, serai dan asam keping dan dituruti dengan daun kesum dan limau purut. Masukkan sotong dan letak garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih dengan api perlahan dan agak pekat. Tutup api.
1 comment:
daun limau purut tu smpai 8 keping, x rasa pahit ke? hehehe..sy jarang masak. tp kalo msk tomyam letak daun tu lbh sehelai je da rasa lain. apa yg x kena ek. betul ke punca dari daun tu? ummi bg tips/petua skit bleh? tq!
Post a Comment