Saturday, July 12, 2008

Kek Marie Batik


Dah siap masuk tupperware untuk dibekalkan kepada my dotter Najwa.

Ni satu lagi yang jadi kegemaran my kids...semua suka..so ini pun Najwa dah rindu nak makan...so dah bawak untuk dia 1 tupperware besar jugak..emm layaannn...!! Sebenarnya selalu buat dan dah ada masuk dalam older post...xpalah Ummi copy paste sini lagi k!
Bahan-bahan:
600 gm biskut marie - patah 4
250 gm buttercup
4 biji telor gred A - pukul sikit
3/4 tin kecil susu pekat manis**(bole juga 1/2 cwn susu + 1/4 cwn gula)
(boleh rasa dan agak2 ikut tekak masing-masing bila campur sume)
1/4 cawan serbuk koko
1/4 cawan air
1 sudu kecil esen vanila
1 sudu kecil nescafe
Cara Membuat:-
Campurkan sume bahan kecuali biskut ke dalam kuali. Masak atas api perlahan hingga sikit pekat dan berkilat. Tutup api. Cepat-cepat masukkan biskut. Gaul rata-rata. Tekan dalam loyang yang telah digriskan dengan sedikit butter terlebih dahulu. Masukkan dalam fridge. Bila nak makan keluarkan lebihkurang 1/2 jam, baru dipotong.

7 comments:

r@tn@ said...

ummi...buttercup tuh butter la kan? mcm nk try plak nih...

Ummi said...

Aah Cik Bawang..akak maksudkan butter lah, sebab akak guna Buttercup..x kira lah jenama apapun..hehe..ok, happy trying!! :D

shima said...

salam ummi..
wahhh cantik betui kek batik ummi...elok jekk dipotong...ikshh fav nih.. ummi susun ker biskut tuh dlm loyang ker main humban terus tekan2?? i kalau wat kek batik nih kacau bilau bila dipotong...kui3..

Ummi said...

wkumsalam shima, senang je buat ni shima..sgt2 senang..xyah susun2 aiih..gaul je dalam kuali adunan lepas tutup api tengah panas2 tu (*supaya biskut lembut)..gaul rata2 dan masukkan dlm loyang. Terus tekan2 dan penuhkan bahagian bucu loyang dulu, kena tekan kuat2 sikit bila dah banyak tu..then kasi rata n licinkan permukaan kek tu..okaayyy!

shima said...

oo silap tekniklaaa nih patut ler lintang pukang kek batik i ummi...
rupernyerr kine buh bhgn bucu dulu...i selalu humban tgh2 loyang... ok2 pasni nk try lg sekali harapnyerr menjadilaa corak batik jawa kali ni ahaks!!

fabulouslife said...

ummi, hari tu madia pun ada gak buat kek batik ni. cuma resepi lain skit la.. xde guna nescafe, guna nestum.. arwah mak yg ajar. tapi bila siap tu, x sama la ngan yg arwah mak buat. biskut madia jadi rapuh, bila potong habis sepah & pecah pecah. so, buat lagi. terkeras pulak.. overall, rasa ok. cuma presentation je. terapuh & terkeras..

HS said...

salam, untie..
baru jap sy try buat kek ni ikut resepi unite yg ini..then sy mintak izin kopipes kt blog sy ea..luvs u!! muah

-ayu NAJWA syafiqa-