IKAN MASAK TOMATO
Sumber : Shima's Fotopage
Bahan:-
- ikan merah/tenggiri/apa2 ikan (akak buat untuk sukatan 2 keping ikan - agak2 la yea)
 
- 3 ulas bawang merah - dihiris
 - 2 ulas bawang putih - dihiris
 - 1 inci halia - dihiris halus
 - 1 biji bawang besar - dihiris kasar/potong bulat
 - 3 tangkai cili padi - diketuk
 - 2 biji tomato - dibelah 6
 - 2 sb. sos cili
 - 3 sb. sos tomato
 - 1 kiub serbuk pati ayam
 - garam dan gula secukup rasa
 - sedikit daun ketumbar - dicincang
 
- Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng 3/4 masak, angkat dan ketepikan.
 - Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau.
 - Masukkan sedikit air, sos cili dan sos tomato.
 - Masukkan garam, gula dan serbuk pati ayam. Gaul mesra.
 - Masukkan ikan dan masak hingga kuah agak pekat.
 - Akhir sekali masukkan bawang besar, buah tomato dan cili padi.
 - Biar sekejap dan tutup api.  Hidang dan taburkan daun ketumbar.
 
8 comments:
nice try dear...very colorfuln tempting.
And, hope you'l be interested to participate in my ongoing event
I Love My Dad!
check out
http://tastyappetite.blogspot.com/2010/06/i-love-my-dad-event-announcement_11.html
ini yang nak kena try .suruh orang rumah masak.Salam kak
boleh izinkan saya linkkan blog akak
salam k.ummi..akak kat kl ker???jom dtg putrajaya:)
bestnye kat sini..mcm2 resepi ada...sgt menyelerakan..
...............................
kak..boleh pinjam gambar keropok lekor akak yg akak buat tahun 2007?
First time try... serious sedap... Thanks sebab berkongsi resepi ni.. ^_^
Thank you for sharing
Wow..ditambah plk bulan puasa..jom kita mencuba,izinkn saya mencuba resepi ini ye..
sedapnye..
Post a Comment