Monday, July 13, 2009

Macaroni And Cheese

Weekend baru ni, kebetulan semua anak2 kat U tu semua balik belaka pulak...Najwa tiba2 je nak balik hari jumaat tu, walhal baru je hantar last week...katanya sementara x bz sgt lg dgn kuliah..boring jek, aktiviti kat hostel pun belum ada lg...jadi baik dia balik katanya..ya laa, suka sangat bila anak2 balik..masak baru laju sikit..hehee..ramai tukang makan...Abanglong n Aiman mmg minat betul kalau western food camni...Najiha je yang balik hari Sabtu lepas kuliah..Meh la layan resepi Mrsdayat kat MyR tu...Akak mintak izin kopipes je ya...memang sedaaapppp!! Anak2 la cakap... :D, Akak x makan sangat, rasa sikit jek, so cheesy..hehe

Bahan:-

  • 115gm macaroni
  • 55gm butter/marjerin (*akak guna butter)
  • 30gm tepung gandum
  • 575ml susu segar
  • 170gm cheddar cheese (*akak letak je 2 kpg slice cheese yg disiat2)
  • 3 tbsp fresh parsley-hiris (sy gune dry ajer)
  • garam dan lada sulah
  • 100gm serbuk roti
  • 45g parmesan cheese-parut
    **kalau xmau terlalu cheesy sampai xleh nak telan, buleh kurangkan kuantiti susu segar dan campurkan dgn air biasa sampai jadi 575ml
Cara-cara:-
  1. Panaskan oven 180 degree. Griskan loyang dgn butter.
  2. Rebus macaroni dlm air didih(ikut arahan paket). Letak garam sedikit. Toskan.
  3. Cairkan butter, tambahkan tepung. Kacaukan selama 2 minit. Masukkan susu dan biar sampai didih. Terus kacau sampai nampak ia dah memekat, lebih kurang 5 minit.
  4. Alih dari api, masukkan macaroni, cheddar cheese dan parsley. Gaul sebati. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
  5. Masukkan macaroni ke dalam loyang, ratakan.
  6. Dlm mangkuk lain, campurkan serbuk roti sgn parmesan cheese. Taburkan atas macaroni tadi.
  7. Bakar 30-35minit atau hingga bhgn atas jd 'golden brown'.

6 comments:

CikMin said...

sedapnyer ni...time ni la nak makan cis sesuai kan..hehehe...halal resepi kak ummi ye...

Farah Amin said...

kak ummi sedapnye. cam tau tau je sy tgh mengidam macaroni cheese ;p haha

ain said...

kak ummi....ni klu anak sy yg dok asrama nmpak ni...mau disuruhnya sy buat. dia mmg hantu cheese. anak2 yg lain pun sama gak.

psst...kak ummi, sy dah tukar blog. blog lama ada poblem sign in. x leh masuk. dh 3 hari dah. x tau nape.

http://meandmykitchen.blogspot.com

ummi said...

CikMin -
O ya eh...now CikMin leh makan apa saja, no pntang2 cheese eh..baik2 nnt susah pulak nk turun semula...hehe, ish..tibaiii je laa..

Farah Amin -
Uiikk mengidam betul ke, mengidam ngada2 ke..hehee...ok boleh la buat lepas nih! senang je tu..

Ain -
Aahh budak2 skrg mmg x penah tolak kalu western food camni..Ok nnt akak tukar address blog ain..thanks!

blogresipi said...

Bestnye macaroni n cheese ni Kak Ummi... kak ummi masak ape pun nampak menyelerakan jer.... nak tolong cedok jer makaroni tu barang sepinggan..hehhe...

MamaFaMi said...

Mama pun suka gak. Tapi nak yang Ummi masak ler... hehehe...