Wednesday, July 8, 2009

Koleksi Tea Set Pemberian Adik Ipar - Teruja Betuiiii

Taraaa...dah lama terkena tempias ni..tp try buat tak reti jek..hehe..entry kali ni xda kena mengena dengan benda yang boleh telan, boleh kenyang or meleleh air liur rasanya...Dah lama nak letak entry ni macam x berkesempatan jek! Tapi lepas je YM dengan Mat tadi, dia duk tanya mananya pinggan yang akak duk citer tu..Selalu citer hal pinggan-mangkuk lama ni je dengan dia..so akak letak jugak la ya...Haa..Mat, camner..ok?? Minat dah lama berakar cuma macam x sempat buh baja jek, tu pasai x hidup2 hehe....orang lain dah berpuluh2 set dah collect semua ni..siap "hunting" rata-rata lagi...

Masa singgah kat kampung hubby dulu akak saja2 la tanya adik ipar dia, mana pergi set2 pinggan n cawan yang akak pernah tengok diaorang pakai masa kenduri kendara...dia kata ada, kat bawah rumah...hah, bawah rumahhh?? Akak n hubby pun cakap lah nak tengok...alahaiii kesiannya..berabuk bersawang duk dalam almari bawah rumah tu..hubby pun cakap dia nak simpan, akak pun cakap minat betul nak simpan koleksi2 ni..adik ipar akak cakap, ambiklah sebahagian...ada 2 3 pattern lagi yang dia simpan, akak pun xdalah nak "cekau" belaka...lagipun peninggalan arwah mak mertua beli tu guna duit dia mengajar mengaji kat budak2 kampung dulu..so biar je la yang lain tu adik ipar simpan...dia ada tanya nak semua ke, akak xda la tunjuk haloba sangat...(Mat, akak x haloba tauuu..hehe)

Maybe next time, dia kata nak bagi...siap pesan jangan jual..eiii xdalaaaa..x jual, hubby kata nak tolong simpan jek...tp lepas basuh x tau lagi nak simpan mana..duk dalam kotak je dulu..hehee..rasa dalam rumah ni dah x muat nak import almari dah..maklum rumah muat2 family akak jer..wakakaaa..Jadi akak pun maleh jugak lah nak pujuk rayu beriya sangat, rasanya kalau lebih2 pujuk dapat lebih lg..tp sebab xda tempat nk simpan byk2..slow2 je laaa...n sikit2 je laaa...Nanti nak kemas2 dulu dalam almari...hehee

Masih cantik dan berkilau set ni...
Bunga kangkung ni cantik sebab different size of flowers..sebelah kecil, sebelah besar sikit bunganya...
Teko Aladdin impian...hehee

15 comments:

Mat Gebu said...

waaaa!!!..ini boleh mendatangkan "jeles"..ahaks, cun lah cawan akak tu...jenis "A" shape gitu u....

CikMin said...

cantiknyer k.ummi....kebanyakkan bloggers dah ada set lama ni...ermmm..bila la time cikmin ni...

Hazila said...

Kak Ummi pun dah terkena virus pinggan mangkuk antik juga ye....

rossana said...

salam ummi....
kat mana yr SIL dpt mende2 ni? kat kuantan ke? cun laa...kalu kt kuantan nk gi cari gak...

ain said...

amboii..kak ummi pun dah kena virus set pinggan kangkung ni gak. apa2 pun cantik koleksi akak tu. dulu mak saya byk koleksi ni..ntah mana pegi sekrg!!

zaitgha said...

Ummi,

As for me i dont really keep the most sets, mostly i use them ....tukar ganti he he....

kucingorengemok said...

salam singgah... waa, saya juga mengingin kan cawan-pinggan-mangkuk mcm ni, tapi tu la, rumah muat2 letak punggung je dah, hehe :)

Mima's Oven said...

Ummi,

Bila tengok gambar set cawan dan pinggan manguk Ummi nie kan, teringat saya waktu saya kecik2 dulu tau. Arwah mak saya ada set yang sama camtu, sekarang ni entah mana pergi pinggan mangkuk tu....

ummi said...

Mat Gebu -
Ooo..pandai ko jeles dgn koleksi akak yang ciput nih..dengan set ko tu lg akak jeles tau!!! Teramat sgt..rasa nk g rompak jek..nsb baik xda almari dah nk letak..xpun akak letak jugak la dlm almari baju mcm ko la eh..hehee
(*pssttt - x sabor nk g KL nak amik yg pemberian adik angkat tuh..hehe)

CikMin -
Jom kita kumpul slow2 nak? Bkn apa, sebagai tanda kenangan kan, bkn nak cari byk2 pun...x larat gak nk jaga..hehe..nk jaga suami lg..wakakaaa

Hazila -
Hehe..aah laa..ni hasil selalu duk intai rumah Mat la..pastu dia duk "ushaa" je bila borak dgn dia..hehe, kalu dah org nak bg tu..apa salahnya kita simpan kan..sesekali kita guna laa.. :D

Rossana -
My SIL ni duk Temerloh..dia byk simpan koleksi arwah MIL..nsb akak ni sabar lg..hehe..xpun akak agkut semua..ahaakkss. Rasanya akak tinjau2 kat Kuantan kalau area2 bandar n pinggir bandar ni x nmpak bayang pun kedai2 jual nih..Jom kita jalan ke Beserah, ada kot? hehe..

Ain -
Cantik kaann..tu laaa..Mak akak pulak x byk koleksi camni..ada sikit2 pun dah habis berkecai dah bila kenduri-kendara..hehe

Zai -
Yeap..suppose to use it before we keep it..I pun, masa dapat, basuh je, guna jugak, pastu duk terfikir, if broken I would lose control..susah nk dpt kan, hehe..ya la..mmg xda byk set pun..baru nak jinak2.. :D

Kucingorengemok -
Hah? Kucing Goreng? Gemok? hehee..thanks for dropping by..Tu laa..bila dah ada satu set, rasa nak 2 set..dah ada 2 rasa nak cari 3, 4, 5, 6......hehee..Kalu ada peluang, apa salahnya kita simpan, sesekali guna..Akak pun mula jatuh cinta dgn set ni lepas tgk Ning Baizura pnya wedding dulu kan..dia guna semua set lama...uiiihhh cantik!

Mima's Oven -
Tu pasaii la akak amik peluang jugak, kumpul2 sikit setakat ada dan terdaya..sayang kan? Lagi pun dah ada depan mata, org nak bagi, kita tadah je laaa...

blogresipi said...

Cantek2 lagi set cawan nie.. kat rumah ada pinggan sebijik dua jer lagi.yg lain dah pecah pasal ramai pengganas.hehe

Kak Nora said...

Ummi,
Set bunga kangkung inilah Ning Baizura guna semasa majlis perkahwinan dia. Kami ada juga koleksi set ini peninggalan arwah emak. Sayang, sentimental value. weh.

Mima's Oven said...

Betul tu Ummi, rezeki jangan di tolak kan....

rossana said...

ummi...kalau kt bndr ada satu kedai apek kt jln besar...tp tk byk choice la...ummi pg la dulu hunting kt jln beserah...nnt sound ke kite..(rase kite sebaya, or..saya lg tue..)

shima said...

uikshhhh sejak dok intai koleksi cik mat n ummi ni rasa membuak2 jekkk nafsu shopping pinggan mangkuk ni!ahaks....

makcikkantin said...

uish, bunga kakngkung ni mengimbau time time silam..masih ada kat rumah di kampung ni..haruskah ku 'lawan' ngan ummi? ha ha lawak je ummi.
mmg cantik bunga nih..nanti makcik pun nak post juga pinggan lama ni....