Alahaiii x tau laa, apasaiii duk naik resepi dari Kulai je kat dapur akak nih! Kebetulan kek ni akak buat hari Sabtu hari tu sebenarnya, sebahagian dah bekal kat abanglong n najiha....Ni ada sikit lagi kat rumah...Xleh nak cakap banyak daahhhh...ya ampuuuuunnn memang sedap gilosss, bila kena dengan chocolate ganache gitu...tangkap leleh uuuuu...Thanks Mat...akak mintak izin copy-paste je ni..boleh ya Mat..hehe
Bahan-Bahannya :-)
Bahan-Bahannya :-)
- 1 3/4 cawan tepung gandum*
- 1 cawan serbuk koko*
- 1 1/2 camca teh baking powder*
- 1 camca teh soda bicarbonate*
- 1/2 camca teh garam halus*(*disatukan, gaul dan diayak)
- 1 3/4 cawan gula halus
- 3 biji telur gred A
- 1 cawan minyak jagung/sayur
- 1 camca teh esen vanilla
- 200 ml susu cair*
- 1 cawan air panas*
- 1 camca teh nescafe*(*disatukan dan kacau hingga sebati)
- Dalam mixing bowl, masukkan bahan diayak dan gula halus. Gaul hingga rata. Masukkan telur satu persatu dan putar. Tuang bancuhan susu perlahan2 sambil terus memutar hingga sebati.
- Putar hingga gula hancur dan adunan kembang. Kemudian masukkan minyak jagung/sayur dan juga esen vanilla. Gaul rata. Tuang dalam tin berukuran 10 inci yang telah disapu mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak.
- Kukus atas air mendidih selama 1 jam. Sejukkan kek sebelum dihidangkan, kalau suka boleh dituang ganache dan dihias dengan ceri.
- CATATAN MAT GEBU :- Balut penutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan air menitik atas permukaan kek. Gunakan api sederhana semasa mengukus.
2 comments:
mintak sepotong kak ummi. kat jb ni tgh hujan lebat. so perut tgh nyanyi kelaparan ni. hehe
wow, sedapnye.....
Post a Comment