Friday, July 31, 2009

Kek Pulut Hitam

Semalam akak try buat kek ni..dah lama sangat salin resepi naik lusuh dah kertasnya pun dan tepung pulut hitam akak beli pun dah lama jgk, nsb baik tengok, expired bulan October nnt..hehe....Rasanya sedap, ada kelainan...masa bakar kek ni, punyalah wangi bau dia...naik selera xsabar nak merasa....Sape nak try, meh salin resepi Loveliana@MyR tu..
Bahan A:-
  • 5 biji putih telor
  • 150 gm gula kastor
  • 1/2 sudu teh garam

Bahan B:-

  • 5 biji kuning telor
  • 100 ml santan pekat (*akak guna santan kotak je)
  • 75 ml minyak masak
  • 150 gm tepung pulut hitam
  • 1/2 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
Cara-Cara:-
  1. Masukkan semua bahan B dalam mangkuk dan kacau guna whisk saja sehingga sebati dan tidak berketul-ketul. Ketepikan.
  2. Dalam mangkuk lain, pukul bahan A dengan kelajuan tinggi sampai stiff (bertanduk).
  3. Kemudian ambil sedikit (1/3) dari bahan A dan masukkan ke dalam mangkuk B. Kacau dengan spatula plastik perlahan-lahan.
  4. Masukakn lagi kesemua bahan A dalam B dan kacau sebati.
  5. Siapkan loyang chiffon (x perlu alas dan sapu mentega)/atau loyang tin 9 inci yang digris dan dialas, tuangkan adunan tadi.
  6. Bakar pada suhu 180C selama lebihkurang 50 minit (akak set 45 minit je, ok)
  7. Setelah masak, terbalikkan acuan dan biarkan sejuk barulah dipotong.

5 comments:

cikmanggis said...

salam ummi,cm selalu dtg blog ummi ni tp xtinggal jejak..wah kek ni cm xpernah dgr apalagi makan..nak kena cuba ni..kita angkut resepinya ya..

ain said...

wow...pulut hitam pun boleh di buat kek gak kak ek..?? very kreatif!!!

ummi said...

CM -
wkumsalam..Ummi pun ada sesekali jengah dpur CM, x tinggal jejak..baru2 ni gathering pun ada kak ina, kak intan semua mention pasal anak2 CM yang terror belajar tu..hehe..silakan angkut dan buat ya CM, nnt pggil Ummi makan sekali..hehe

Ain -
Aah tu laaa..tuan pnya resepi tu kan toke wat kek, kreatif la tu..hehe

reen said...

x pnah mkn ni...
len dr yg lain...
nk skit boleh??..he..

blogresipi said...

Pestaim dgr kek pulut hitam... sedap ye kak Ummi?