Monday, November 3, 2008

Gulai Ikan Nasi Dagang - Resepi Tukang Masak Istana


Resepi dari MR ni..mengikut kata tuan punya resepi ni, gulai ikan ni adalah kegemaran almarhum ayahanda Sultan Mizan..jadi Ummi pun rasa teruja sungguh nak cuba..duk fikir mesti sedapnya..!!! Suka nak bagitau...memang class!! Wallaahhhh...sedap sungguh!! Rupanya teknik memasaknya pun lain kot..Meh tengok! Tapi kena pandai2 la adjust kalu nak masak sikit yaa..Ummi masak untuk seekor ikan jek! Kalu sesape rasa nak masak banyak nak panggil orang makan kat rumah tu..leh la ikut je resepi asal ni..

GULAI IKAN NASI DAGANG (RESEPI ISTANA)

Bahan:-
4 ekor ikan tongkol besar (direbus bersama satu keping gula nisan, segenggam asam gelugur dan garam secukup rasa. Air rebusan disimpan untuk digunakan dalam kuah nanti) - * Ummi wat 1 ekor jek. (tengok kat sebelah bahan asal, ummi punya sukatan ek)
Untuk Kuah:-
  • 1 senduk nasi penuh serbuk ketumbar (1 sudu besar)
  • 1/2 senduk nasi serbuk jintan manis (1 sudu besar)
  • segenggam lengkuas yang dihiris (2 cm)
  • 1 inci kunyit hidup/ 1 sudu besar kunyit serbuk (1 inci)
  • 1 labu bawang putih (yang besar) (4 ulas)
  • 2 inci halia (1 inci)
  • 3/4 kilo bawang merah/lebih (8 ulas)
  • 1 1/2 bungkus cili boh (yang RM1.20 sebungkus) (4 sudu besar)
  • kerisik dari 1/2 biji kelapa (3 sudu besar)
  • 4 keret/keping besar gula nisan - bulatan +- 4 inci (1/2 keping je)
  • santan dari 4 biji kelapa (jangan terlalu cair) (2 cawan)
  • 2 inci kulit kayu manis (1 inci)

Cara Memasak:-
Semua bahan untuk kuah diblend, kecuali kerisik, gula nisan, santan dan kulit kayu manis. Masak santan sehingga naik minyak sedikit (dikacau selalu atas api perlahan), barulah dituangkan bahan kisar diikuti kerisik, gula nisan dan kulit kayu manis. Masak biar lama (api perlahan). Bila santan telah surut separuh, masukkan sedikit air lagi hingga paras pertama tadi dan masak lagi biar surut separuh. Kemudian barulah dimasukkan ikan yang telah direbus tadi serta separuh dari asam gelugor rebus tadi. Tambahkan air rebusan hingga ke paras pertama tadi dan masak dengan api perlahan (reneh) sehingga kuah agak pekat dan kacau sekali sekala sahaja agar ikan tidak hancur. (masak kuah hingga 7 jam dan kuah akan bertukar menjadi gelap dan tulang ikan akan reput macam sardin tu...* tapi Ummi masak sekejap je lah hingga ikan benar2 lembut je dalam 1 jam lebih sikit je..xyah reput tulang laa..perut pun lapar dah aihh).

6 comments:

Cat Cat said...

Kak Ummi,
Nasi Dagang memang makanan kegemaran Cath... Nasi Kerabu - Cath pun suka... Tu semua Cath belajar makan from Nik (a guy from Terengganu that Cath used to go out with - tapi tak ada jodoh..)

Aishah @ UmmiAqil said...

Salam Ummi...
terbaca ummi citer pasal hdgn dr istana teringat kat arwah maksaudara lain nenek,pon kerja tukang masak istana kat trg tu...
Salah satu sempat amik resepi puding buih...amik yg basic.
gulai tu pun ada iras2 cam family kiteorg buat juga,bezanya rempah tumis tu,kiteorg ganti ngan rempah bonda...

Aishah @ UmmiAqil said...

Salam Ummi...
terbaca ummi citer pasal hdgn dr istana teringat kat arwah maksaudara lain nenek,pon kerja tukang masak istana kat trg tu...
Salah satu sempat amik resepi puding buih...amik yg basic.
gulai tu pun ada iras2 cam family kiteorg buat juga,bezanya rempah tumis tu,kiteorg ganti ngan rempah bonda...

shima said...

sedapnyerr set nasi dagang tuhhh...
mmg fav tp x penah wat sendiri sbb xde halba kt sini huhu ..
mkn ngan gulai ikan tongkol n acar mentah ni mmg matching sgt2laaa

Ummi said...

Cath - Wah ada citer cinta di sebalik nasi dagang n nasi kerabu ya..alahaiii terkilan pulak dengar..xpun Cath leh raya Aidilfitri la eh..hehe..

Aishah - O keturunan orang pandai masak lah ni yaa?? Akak ni x penah wat gulai nasi dagang ni..tp bila buat resepi dari istana Tganu ni..memang sedap banget!! Kooowww betul!!

Shima - o ya ke..xda halba sana eh! itu bahan utama kan, kalu x isi x sedap pulak nnt..kena mintak parents kirim la nampaknya..xpun kempunan lak nnt..hehe..

makcikkantin said...

hai lah ummi,
awatlah hang rajin sangat ni...dah lah dok kerja..anyway, enjoy reading yr blog...rasa malu pulak tgk blog sendiri.teruja nak cuba resepi dr istana ni, insyallah