Menu untuk brunch pagi (hehe.xlah pagi, nk tengahari dah) semalam...kiranya berat jugak la sbb sekali harung untuk lunch, hehe..Ya lah ,sebab cuti2 ni lah nak mengemas rumah, membasuh kain, basuh dapur lagik, menggosok dan segalanya..pastu Ummi goreng keropok lekor celup tepung dan pisang emas untuk kudapan.
Bahan:-
2 mangkuk nasi putih (elok lg nasi bermalam)
1 tin tuna Mild
10 ekor udang
2 sudu besar cili kering kisar (kalu nk pedas leh letak tambah cili padi)
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 labu bawang besar - potong dadu
4 ulas bawang putih - cincang
1 batang carrot - potong halus
1/2 batang kobis pokok (boleh tambah apa2 sayur lagi)
1 sudu besar kicap cair
garam secukup rasa
Cara Memasak:-
Panaskan minyak dan tumis bawang besar bersama bawang putih hingga agak kuning dan naik bau. Masukkan cili kisar/cili padi dan serbuk lada hitam. Masukkan garam, kicap cair dan tuna dan kacau sebentar, kemudian masukkan udang dan carrot. Kacau rata dan masukkan kobis. Kemudian masukkan nasi putih..goreng rata hingga nasi nampak berasap dan agak garing. Tutup api dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment