Sunday, November 23, 2008

Sambal Udang Wangi

Resepi dari dapur Kak Rinn ni...terliur betul tengok dia tayang udang ni...meh layaannn...emm bila masak tu naik bau macam butter prawn jek!
Bahan:-
300 gm udang
segenggam udang kering - rendam dan tumbuk halus
3 sudu besar cili kisar
3 tangkai cili padi - cincang
3 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih - cincang
1/4 cawan air
beberapa titis minyak bijan
minyak masak
garam
gula
Cara Memasak:-
Panaskan minyak, tumis bawang putih bersama daun kari hingga naik bau. Masukkan udang kering, cili kisar dan cili padi. Tuangkan sedikit air dan biar mendidih. Masukkan udang dan minyak bijan. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Gaul rata. Angkat dan hidang...

4 comments:

Luth Textile said...

sedapnya kak..
sambal udang tuh..tapi Luth alergic bila makan udang..

so, tak berapa makan.. just nengok jer

Cat Cat said...

Kak Ummi,
Sedapnya sambal udang. Kena dengan nasik panas... Perggghhh. Berasap babe... Hehe!

Aishah @ UmmiAqil said...

akak...udang nih nampak menyelerakan...kalu dpt sepiring yg masyukkkkkkk...:D

ummi said...

Luth - timekasih masuk dpur akak ni..ooo rugi lah xleh makan udang ya..nikmat dunia gak tu..hehe

Cat - Memang sedap..x cukup sepinggan nasi..hehe

Aishah - sepiring je? Kalu akak sepinggan leh meratah..tp takut pulak lps makan menggaru..hehe