Minggu lepas beli jem stoberi kat tempat yang selalu Ummi beli laa..kat Bake Mate..Tapi bila buka tupperware jem tu..tengok semacam jek jem nih! Apahal tokeh ni, dah start nak tipu ke..selalu beli mesti ada buah stoberi hancur-hancur dan pekat gitu..ni licin je macam jem campur agar-agar jek! Dah la tu..merah semacam je tau...geramm betuuiiii..sah-sah jem campuran ni, harga kira sama jek!...nnt nak pergi semula nak complain jugak...
Tapi kek ni memang sedap dengan rasa parutan lemon tu...soft n moist sesangat ala-ala bauhulu kukus...gara-gara terpikat dengan resepi Aunty Yochana la ni...beeeesssstttt! Meh layaaannn..
Bahan:-
180 gm mentega
160 gm gula kastor
3 biji telor - dipukul
30 gm susu segar
30 gm dairy whip cream
1 sudu teh esen vanila
180 gm tepung naik sendiri - diayak
1 biji lemon - diparut
60 gm jem strawberry atau apa2 jem kesukaan
gula aising - untuk tabur (ummi x letak pun..dah cukup manis kek ni)
Cara Membuat:-
Pukul mentega dan gula hingga ringan dan gebu. Perlahan-lahan masukkan telor yang telah dipukul, fresh milk, whip cream dan esen vanila. Masukkan juga parutan lemon. Pukul lagi. Masukkan tepung dan gaul rata dengan spatula. Tuangkan adunan sama banyak ke dalam 2 loyang bulat berasingan berukuran 8 inci yang telah digris dan dialas dengan baking sheet terlebih dahulu. Bakar pada suhu 175 C selama 40 minit/hingga masak. Keluarkan dari oven dan biarkan di dalam loyang selama 5 minit sebelum dikeluarkan. Biarkan sejuk. Sapukan salah satu kek dengan jem dan tindihkan dengan satu bahagian kek lagi. Taburkan gula aising di atasnya sebelum dihidang.
3 comments:
wah...kek ini nampak cantek dan pasti sedapp :)
Hi Kak Ummi
I am back from my holidays and a surprise is waiting for you on my blog. Check out my post AWARDS: LOADS OF THEM - AGAIN
Post a Comment