Baru ni Ummi beli pisang montel, x abis anak2 makan..kalu biar je alamatnya masuk tong sampah..so buat lah muffin ni..resepi asal dari Noreen, tp nampak kat dapur Maklang hari tu...cuma ummi rasa bila guna pisang montel ni muffin agak kering sikit, x lembab macam guna pisang emas gitu...apapun, still sedap..
Bahan:- (14 biji)
60 gm mentega - dicairkan
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan gula kastor
1/2 cawan susu (*ummi guna fresh milk)
2 biji telor
2 biji pisang - dilecek
1 cawan dark/plain choc chips
Cara Membuat:-
Panaskan oven pada suhu 200 Celcius dan susunkan tray muffin yang telah diisi dengan muffin cases. Ayakkan tepun di dalam mixing bowl, masukkan gula dan kacau rata. Dalam bekas lain, satukan susu, telor dan mentega cair dan pukul dengan whisk. Tuangkan ke dalam adunan tepung bersama-sama dengan pisang dan kacau adunan supaya sebati dengan spatula. (Jangan gunakan electric mixer, nanti muffin akan menjadi keras). Sudukan ke dalam muffin cases dan bakar selama 20 minit/hingga masak. Biarkan muffin di dalam tray sebelum disejukkan ke atas wire rack.
No comments:
Post a Comment